The Song of Achilles

song-achilles-bg

 

Коя е книгата, спечелила си одобрението едновременно на легендарната Дж.К. Роулинг и Рик Риърдън, безспорният авторитет в писането по гръцки митове и създател на поредицата за Пърси Джаксън? “Песен за Ахил” e дебютната книга на младата писателка Маделин Милър, която й печели наградата “Ориндж” за най-добър роман през 2012-та година. Тя представя един различен и в същото време завладяващ прочит на класическата легенда, разказана за пръв от Омир в “Илиада”.

Макар и от знатен род, кроткият Патрокъл не е някой, който печели вниманието и адмирациите на околните и не се очертава да бъде велик войн или владетел. Затова, когато притиснат от побойник успява да го убие, Патрокъл е наказан и изпратен за роб на принц Ахил, наследник на героя Пелей и син на безсмъртната богиня Тетида. Той бързо се привързва към младежа, предречен да стане най-велик измежду целия народ на елините и успява да спечели доверието му. Затова, когато Ахил бива изпратен, подобно на всички велики герои, да бъде обучен от мъдрия кентавър Хирон, Патрокъл заминава с него. От самото начало разликата между двамата е очевидна. Ахил е роден боец, съвършен във владеенето на оръжията, равен на легендарния Херакъл още в началото на престоя си при Хирон. Патрокъл от друга страна няма такива качества. Въпреки това дружбата между двамата укрепва… и постепенно прераства в нещо повече. Скрити от всевиждащия поглед на Тетида, двете момчета се влюбват и там, в планината, се заричат да постигнат това, което никой не е успявал преди – да бъдат едновременно велики… и щастливи.

Но съдбата е отредила друго. Хубавата Елена, дъщерята на спартанския цар Менелай, е отвлечена от Парис в Троя и сега ахейските войски се събират за отмъщение. Предстои голяма война, в която Ахил трябва да се включи – въпреки желанието на майка си, въпреки любовта си с Патрокъл. Неговият приятел ще го последва и там – под стените на могъщия град Троя, превърнали се в арена на сблъсък между герои и богове…

Прочетох “Песен за Ахил” на Маделин Милър най-вече заради препоръката на Рик Риърдън. Това е книга, която остава бецспорно ярък спомен. Маделин Милър е изваяла невероятна история, използвайки Платоновата интерпретация на Омировата поема, като е успяла да предаде красотата и величието на древния мит с красив, но разбираем език, богат на силни описания и емоции. Високото темпо, великолепните диалози и човешкият поглед към една от най-великите войни в историята превръщат “Песен за Ахил” в невероятна книга, която ще допадне на всеки, който обича доброто историческо фентъзи и не страда от излишни предрасъдъци. Нестандартен, но топъл поглед към един от най-спорните измислени герои в литературата от страна на неговия допълващ го антипод, който запява с нов глас трагедията на “Илиада”. Риърдън и Роулинг не бъркат в оценката си – това наистина е една от най-хубавите и значими книги, излизали през последните години.

 

Тагове:  

Един коментар за The Song of Achilles

  • Цитаделата  :

    […] Книгата излиза с препоръка от Дж.К. Роулинг, а сред нейните фенове е също и Рик Риърдън, авторът на поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, която също е вдъхновена от старогръцките легенди и митове. Наше ревю на книгата от 2014-та година може да прочетете ТУК. […]

Оставете отговор