Path of a Novice (The Silvan #1)

path of a novice

Eлфите са любимите ми същества от епичното фентъзи и поради това си отварям очите на четири, за да видя дали не се е появило нещо ново с тяхно участие, макар вътрешно за себе си да съм се примирил, че по-добро от книгите за стария свят на Warhammer от Гав Торп едва ли ще намеря. Все пак, когато погледът ми се спря на поредицата “The Silvan” на писателката R.K. Lander, реших да дам шанс на първата книга.

Фел’анар е елф от смесен произход. Майка му е от силваните, народа на горските елфи и е починала. Баща му е благородник на алпините, върховните елфи. Какво е станало с него, Фел’анар не знае и след толкова години на тайни вече не иска да знае, макар да е наследил светлорусата си коса от него, а от майка си да е взел само зелените очи. Всъщност, младежът иска да стане капитан във войската на елфите, за да може да защити народа си от пришълци – Пустинните владетели и Изродите, които оскверняват елфическите гори с присъствието си. Попадайки в армията, Фел’анар изненадва всички с бойните си умения, но дори не подозира какви ужаси го чакат в битките – нито си дава сметка за това, че се превръща в залог на тежки дворцови интриги между краля на елфите, неговите деца и вуйчо му, който е расист и не вярва, че силваните изобщо са равностойни на алпините…

Доколкото имах време да проуча нещата, “The Silvan” първоначално изгрява като фенфик за Леголас и Средната земя, преди да бъде преработен из основи и да стане отделно фентъзи произведение, пуснато на книжния пазар по издателската програма на “Амазон”. Нивото му е сходно с това на други подобни книги от последните години, като ревюираните през миналата година “Renown of the Raithlin” на Робърт Райън и “Half-Elf Chronicles” на Дж.Т. Уилямс. Това означава, че е над нивото на съвременните политкоректни простотии, бълвани от големите издателства в комерсиални поредици, но под това на класици като Тери Брукс и Саймън Р. Грийн. Все пак книгата ми направи впечатление, тъй като Фел’анар е приятен герой със свой собствен живот и никога нямаше да позная, че е бил вдъхновен от фенфик, ако не бях попаднал на интервю с авторката, която сама си го признава. Сюжетът също е интересен, макар заплахите да остават на този етап някак мъгляви. Продължението обещава да избистри много неща и се надявам в скоро време да стигна до него. Книгите за елфи днес не са чак толкова много и за мен е важно да ги подкрепям, доколкото е възможно.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Един коментар за Path of a Novice (The Silvan #1)

  • Alexander  :

    Стигнах до продължението и не ми хареса. Затова няма и ревю.
    Bummer.

Оставете отговор