Renown of the Raithlin (Raithlindrath #1)

Renown of the Raithlin

Австралийският писател Робърт Райън ми привлече интереса към творчеството си с признанието, че се чувства като роден в погрешното време. По-късно разбрах, че е почитател на Толкин, Брукс и Едингс, което окончателно ме убеди да дам шанс на творчеството му. Не останах разочарован – неговият дебютен роман Renown of the Raithlin е от типа епично фентъзи, който обожавам и вече е почти изчезнал от лавиците в книжарниците – класическо приключение в духа на “Властелинът на пръстените” и “Мечът на Шанара”, отвеждащо читателя в далечни земи, арена на сблъсък между силите на Доброто и Злото.

На континента Алиторас се намира кралството Есгалиен, основано в древни времена от достойни мъже, приятели на безсмъртните Халатрин. Ала сегашният му управник, крал Мърхейн, не е достоен техен наследник. Измъчван от завист и допускащ лоши съветници до себе си, той решава да разтури ордена на Райтлин, скиталци с невероятни умения, които познават природата и имат безценни следотърсачески умения. Един от тях е младия Ланрик, който е подложен на жестоко изпитание, в което трябва да докаже доколко полезен е ордена му. Злата съдба му поднася идеалната възможност да го направи – към кралството се приближава огромна армия от елуги, кръвожадни черни същества, направлявани от пустинния народ Азан. Ланрик решава да използва уменията си, за да ги забави и с това да спечели време на родината си, тъй че тя да може да изгради своята защита. Но Ланрик не знае, че елугите са само част от изключително коварен заговор на зли сили, които искат да владеят не само Есгалиен, но и целият континент Алиторас…

Книгата на Робърт Райън буквално ме върна към детството ми, когато нямаше компютри и прекарвах безкрайни следобеди в четене на любимите си автори Толкин и Брукс. Той достига тяхното усещане за епика и приказност както с правилната употреба на езика си, така и с невероятното усърдие, което е положил в изграждането на света си. Макар и архетипни, неговите герои се усещат като живи образи, които въвличат читателя в пътуванията, несгодите и радостите си. Макар да е начало на цяла поредица, Renown of the Raithlin може да се чете и като самостоятелен фентъзи роман, който препоръчвам на всички носталгично настроени читатели. Дай Боже да се намери и такъв издател, та да видим книгата и на български език – ала владеещите английски наистина няма нужда да чакат – могат направо да се сдобият с нея и да я почнат!

 

Оставете отговор