Insidious: The Last Key

InsidiousTheLastKey

The Last Key (“Последният ключ”) е четвъртият филм от поредицата Insidious (“Коварен капан”), първата част от която е от малкото филми, които наистина могат да се нарекат съвременна класика в жанра. Втората също бе много добра, третата ставаше и на четвъртата вече се усеща една умора от историята, въпреки добрата игра на Лин Шей, която се справя много добре с титулярната роля на медиума Елиз.

Новият филм, който излезе в Щатите още в началото на годината, вероятно за да създаде настроение, ни връща назад в детството на Елиз, старата жена, която помага в битките със зли духове, измъчващи семействата от предишните филми. Виждаме, че тя е имала тежко детство, баща й е мразел дарбата й да вижда духове, а в страха си като малко момиче тя е отключила вратата към нашия свят на зла сила, отнела живота на майка й. Години по-късно Елиз получава обаждане от старата къща, в която е живеела, затова, че зловещите събития отпреди започват да се случват отново. Макар първоначално да не иска да се връща към миналото, скоро чувството й за дълг надделява и тя решава да се изправи срещу демона, прокудил я някога от дома…

Честно казано, доста исках да харесам този филм, обаче не можах. Лин Шей играе фантастично и демоните наистина са стряскащи, това не отричам, обаче излишно оплетеният сценарий, мудното действие и непохватните опити за хумор правеха мъчно гледането на този хорър, макар плашещи моменти да не липсваха. Освен това вече не знам колко части чакаме финалната конфронтация с червеноликия демон, приличащ на Дарт Мул, който видяхме в първата част, а вместо това ни занимават с някакви по-низши духове, които явно трябва да проточат поредицата докато от нея може да се изцеди някой цент. Приходите на четвъртия “Insidious” са добри, но предвид негативните отзиви на критиката, към които се присъединявам и аз е хубаво планираният пети филм да затвори поредицата.

Тагове:  , ,

Оставете отговор