Das Duell: Ein Felidae-Roman

das duell

Акиф Пиринчи е описан като “всемогъщ фентъзи майстор” в предисловието на Das Duell, четвъртата книга от поредицата Felidae, разказваща за случаите на остроумния котарак детектив Франсис.

Една ужасна зимна сутрин Густав, собственикът на Франсис, решава да се погрижи за здравето му и го пуска на разходка, въпреки студеното време. Нашият герой се озовава навън и се изпълва с изключително критични мисли към стопанина си и глупостите за здравословен живот, които той гледа по телевизията, но за жалост бедата никога не идва сама и той скоро намира обесена котка. Франсис решава, че в квартала се е появил жесток човек, убиец на животни, но когато опитва да предупреди останалите свои събратя и посестрими попада на Адриан, красив млад котарак, който също има дарбата на четириног следовател. Според Адриан става дума за нещастен случай, а Франсис е редно да спре да разследва случаи и да се отдаде на заслужена почивка, предвид вече преклонната му възраст. Доводите на Адриан са убедителни и женските котки, пленени от хубостта му, вярват на него. Франсис обаче не е убеден в думите му и започва да търси истината, като се натъква на таен експеримент, излязъл извън контрол…

Акиф Пиринчи е автор с изключително развинтено въображение и не разочарова и в четвъртата книга от серията си, макар че си признавам, на моменти действието бе дотолкова оплетено, че ми ставаше скучно. Авторът обаче нанася удар в развръзката на историята и разкрива вторият най-иконичен злодей на поредицата досега след оригиналния Клаудандус, чудовище с трагична участ и жажда за мъст. Това ме възторгна до степен, че поставям висока оценка на книгата, при все мъките си по средата й.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор