Werewolf (Ed & Lorraine Warren #5)

werewolf conjuring book

Werewolf (“Върколак”) е петата книга от поредицата за демонолозите Ед и Лорейн Уорън и имаше идея тя да бъде филмирана като част от поредицата “Заклинанието”, но поне засега отстъпи заради случая с Демоничния убиец. Ние обаче имаме възможност да я ревюираме, а аз трябва да призная, че заради нея започнах тези доста плашещи четива, тъй като ми бе много чудно да си представя как може история с върколак да бъде по действителен случай.

Като малко момче Бил Рамзи преживява странен инцидент – докато си играе навън, усеща как през него навява неестествен хлад, а след това се връща у дома и с неестествена за възрастта си сила изтръгва оградата пред къщата на родителите му. Години по-късно той е забравил този инцидент като нещо неприятно и срамно, но следите от него оставят – понякога, в най-неочаквани моменти, но най-вече когато е преуморен, той получава пристъпи, в които вярва, че се превръща във вълк и тогава е способен да нападне с дива ярост както непознати, така и близки хора. Първоначално той се самонавива, че ще съумее да преодолее това, но с напредъка на годините атаките зачестяват и накрая го отвеждат в лудница, където обаче лекарите не успяват да помогнат. Надеждата се появява, когато новината за него достига до паранормалните изследователи Ед и Лорейн Уорън, които решават да го потърсят…

“Върколак” е доста различна книга от останалите в серията, макар в нея отново да става дума за демонично обсебване, приело обаче причудливия вид на старата легенда за върколака. За разлика от предните две части, където помощта на Уорън, дори с помощта на духовник, дава противоречиви резултати, тук има хепиенд и поради това историята е по-скоро окуражителна, а макар и зловещи, атаките на Върколака не звучат така скверно като обсебванията в къщите на семействата Смърл и Снедекър. Изглежда трудно за вярване, че подобен сюжет може да се е случил, но Ед и Лорейн Уорън предлагат серия от интервюта, включително с полиция, които подсказват, че е имало нещо. Дали на психическа или свръхестествена основа, всеки преценява според вярванията си, но поне молитвите и екзорсизмът са свършили работа, за да освободят един човек от ужасна беда. Дай Боже в повече случаи – паранормални, медицински и други – Доброто да побеждава така. Имаме нужда.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор