Transformers Rescue Bots Season 1

tf rescue bots
Ако четете „Цитаделата“ редовно, няма как да не сте забелязали, че през последните няколко години подробно ревюираме всичко най-интересно от света на „Трансформърс“ – даже не толкова филмите на Майкъл Бей, колкото различните анимации и анимета, и дори някои комикси. Тази моя мания се разпали през 2014-та година, когато кинохитът „Ера на изтребление“ неочаквано ми хареса и ме накара да си сваля триизмерната анимация „Трансформърс Прайм“. Макар по лична карта да съм далеч от възрастта да харесвам детски филми, „Прайм“ стана любима моя история, но не ми стигна и затова през миналата година гледах оригиналният сериал от 80-те, новата анимация „Роботи под прикритие“, старото аниме „Роботи под прикритие“, Трилогията за Юникрон /Армада, Енергон и Кибертрон/, поредицата Animated. През цялото това време бях наясно, че в момента също върви много успешно сериалче, а именно Rescue Bots, но по снимките то ми се видя твърде бебешко и сметнах, че надали ще ми допадне. Дали защото детето в мен е живо или просто съм непоправим инфантил, но се оказа, че бъркам – когато му дадох шанс историята много ми хареса и затова ще споделя впечатления с онези от вас, на които не им е писнало от трансформърските ревюта.
rescue bots
“Transformers Rescue Bots” разказва историята на четирима Аутоботи, които се събуждат от стазис и се оказват на земята. Техен предводител е Хийтуейв, а спътниците му са Баулдър, Блейдс и Чейс. За съжаление още при пробуждането си те научават ужасна вест от легендарния Оптимус Прайм – техният дом Кибертрон е мъртъв и сега се намират на Земята, където трябва да работят под прикритие. Оптимус дава на четиримата Аутоботи задачата да помагат на семейство Бърнс, които пазят малкия островен град Грифин Рок от безредици. Бащата Чарлз е полицай, големият му син Кейд пожарникар, средният Греъм учен, а единствената дъщеря Дани летец. Най-малкият му син, Коди, още е ученик, но именно той бързо се сприятелява с Аутоботите и започва да разчупва леда между тях и семейството си – в началото на хората им е трудно да ги възприемат като нещо повече от машини, въпреки познанството на Чарлз с Оптимус Прайм, а самите Аутоботи са нещастни, че трябва да се преструват на бездушни роботи пред хората. Истинското приятелство между семейство Бърнс и Аутоботите обаче се калява, когато те заедно се изправят срещу опасностите! Макар да е малък град, Грифин Рок твърде често бива сполетяван от бедствия и аварии, както такива породили се по естествен път, така и резултат от действията на гениалния и добродушен, но понякога разсеян д-р Грийн, чиято дъщеря Франки е приятелка с Коди. Именно тези качества на д-р Грийн обаче го правят уязвим за амбицията на д-р Мороко, изискан, но зъл учен, който се стреми към световно господство…
bee rescue bots
Макар наистина да е насочен към по-малките зрители, “Transformers Rescue Bots” е идеално забавление за всеки и истинско доказателство, че при малко повече въображение, човек може да създаде много добра приключенска фантастика и без непрекъснато да се опира до употребата на насилие в сюжета. Всеки един от персонажите в поредицата, както роботите, така и хората, е отлично развит и кара зрителят да се привърже към него, за което допринася и простичката, но красива флаширана анимация. Десептиконите и войната с тях отсъстват, но това не пречи на всяко от епизодчетата да бъде много любопитно и интересно, с много екшън и приключения, чиито смисъл обаче не е да се пердашат роботи, а да накарат човек да се усмихне и в същото време да се замисли за простички, но важни неща, които май забравяме като пораснем – добротата, приятелството, търпението, привързаността към близки и роднини, толерантността към странностите, които всеки си има, кога е уместно и кога не да употребяваме така наречените „бели лъжи“, колко е важно да си помагаме и да посрещаме несгодите с усмивка, като в същото време ценим времето, което имаме заедно. Точно поради всичко това, когато големият конфликт с д-р Мороко най-после идва в края на първия сезон, зрителят усеща залозите като наистина високи, защото са замесени образи, към които се е привързал, а когато идват и старите любимци Оптимус Прайм и Бъмбълби, с удоволствие потъва в история, която по тема и амбиция напомня скъпи холивудски блокбъстъри като „Терминатор: Генисис“ и „Х-Мен: Дни на изминалото бъдеще“, но остава някак по-топла, по-смислена и, въпреки роботематиката, по-човешка.
bee and blades
За мое щастие в момента има още цели три сезона на “Rescue Bots” /тази година поредицата изпреварва по продължителност оригиналния сериал за „Трансформърс“ от 80-те/ и тъкмо понеже си гледам епизодчетата по малко, все едно си взимам вкусни коледни бисквитки, съм щастлив, че ще имам да си гледам още много приключения за стари и нови любими герои.

2 коментара за Transformers Rescue Bots Season 1

 • Мюмю  :

  Това от вселената на Прайм ли е? Така ми изглежда, поне като гледам Оптимус.

  • Alexander  :

   Здравей, Мюмю!
   Transformers Rescue Bots действително е част от семейството на Transformers Alligned Continuity, която включва още Transformers Prime и новото шоу Transformers: Robots in Disguise. Действието се развива на отдалечен остров, в който няма Десептикони, а и самите Rescue Bots са повече спасители, отколкото бойци. Но въпреки това има антагонист в сериала, който се появява отвреме-навреме извън природните стихии – амбициозния д-р Тадеус Мороко.

Оставете отговор