Thresher

thresher

Thresher е втората книга от писателя Майкъл Коул, която чета и подобно на Scar също е история за гигантска акула, макар детайлите да са малко по-различни. Романът е страхотен и интересен, като затвърждава добрите ми впечатления от автора.

Райкър е ченге с тежко минало. Разследвал най-жестоките престъпници с най-дебели връзки, той дотолкова е потънал в работата си, че жена му се е самоубила. Сега неговият някогашен началник го вика в малък град, където да се събере отново – трудна задача, предвид факта, че полицаят, носещ страховит белег заради битка по време на изминал случай, дави мъката си в алкохола. За капак той е ангажиран за бавачката на младата Алисън, племенница на кмета, влязла в полицията за да намери финансиране за лечението на сестра си. Работата изглежда досадна, но лека, особено патрулите с лодка по крайбрежието, което очаква поредния кръг от шампионата по ветроходство. За жалост обаче това е измамно, тъй като от морските глъбини изплува гигантска акула лисица с неутолим апетит. След като минава като вършачка (буквалният превод на заглавието) през другите морски животни, тя достига света на хората и никой не е в безопасност нито от острите й зъби, нито от плющящата й като бич опашка…

Майкъл Коул е писател, който се обляга на тропи, до такава степен утвърдени в жанра, че ги наричаме клишета. Въпреки това той има стила да ги направи интересни, правейки образите си живи, а в тази книга и по-дълбоки от очакваното, като обаче нито в един момент не забравя за какво четем подобни заглавия и осигурява екшън на макс. Акулата лисица е любопитен вид, за който не знаех и начина, по който авторът я е направил чудовищна е попадение. Кулминацията в последната битка, включваща Райкър, Алисън и група лоши бракониери, намерили майстора си е епохална. Мислех го след Scar, а сега го казвам – това няма да е последната книга на Коул, която чета!

thresher audio

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор