The Shuddering

the shuddering

Аня Алборн е още една авторка, нашумяла през последните години, издавайки независимо страховити романи на ужаса, а феновете я сравняват с вече разглежданата в Цитаделата Дарси Коутс. Ако зимният хорър The Shuddering е представителен за творчеството й, бих казал, че тя е като нейна по-лоша сестра, също толкова страшна, но не толкова милостива към героите си.

Райън е млад мъж пред голяма стъпка в живота си. Неговият влог за сноуборд е станал достатъчно успешен, че да му позволи преместване в Швейцария, откъдето да работи срещу добро заплащане. За да се сбогува с родното си Колорадо, той събира сестра си Джейн, най-добрата й приятелка Лорън, своя авер от детинството Сойер и гаджето му Ейприл в имение насред зимен курорт, принадлежало някога на баща му. Планът е да си изкарат приятно и да покарат малко на местните писти. Никой от тях обаче не подозира, че с падането на снега са се появили отвратителни същества с неутолим апетит, които гладът е принудил да навлязат в земите на хората. Когато виелица прекъсва връзката на младежите с останалия свят, те ще се останат сами в къщата, заобиколени от кръвожадните чудовища…

Родената в Полша и вероятно от смесен произход Алборн започва книгата си ударно, с кървава баня от самото начало, вероятно за да разсее всякакви съмнения, че заради пола си може да е по-милозлива към читателя. Веднъж направила изявление за намеренията си, тя използва първата половина от романа си, за да запознае читателя с героите, мотивациите и драмите им, като типично по женски обещава щипка романс в историята си. Това обаче е номер, тъй като във втората половина романът се превръща в брутален сплатър с нихилистичен тон, а настроението потъмнява с всяка изминала страница и всяка следваща жертва. Финалът нарочно деконструира оригиналния “Тексаско клане” и му отнема дори малкото останала утеха.

През годините съм намирал много талантливи писатели, непревеждани у нас, но по едно време бях доста обезверен, смятайки, че заради възхода на политическата коректност всички нови творци ще станат беззъби и дразнещи. Възможностите за независимо издаване обаче позволиха да се появи ново поколение творци в хоръра, което умее да хапе много лошо – Майкъл Коул, Рик Чеслър, Борис Бачич, вече споменатата Дарси Коутс. С The Shuddering към тях смело се присъединява и Аня Алборн, като се надявам през следващата година да имам възможност да Ви запозная с още нейни произведения.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор