Gundam Breaker: Battlogue

gundam breaker battlogue

Gundam Breaker: Battlogue е мини аниме по поредицата “Мобилни костюми Гъндам”, което развива концепцията за битки с Гънпла модели във виртуална реалност. Макар и съставено от шест кратки епизода, то ми напомни защо толкова много обичах тази поредица навремето и ме изкефи максимално.

Предстои откриването на голям Гънпла шампионат, отворен за феновете, когато нещо се обърква. От небето на виртуалната реалност се спускат окови, които пленяват почти всички участници, а сред тях се появява мрачен маскиран мъж, заявяващ, че всички ще станат свидетели на отмъщението му срещу “онзи човек”. Става дума за играч, загубил голям финал в недалечното минало. Сега той иска реванш срещу съперника си – за да го унижи публично пред всички…

barbataurus

Поради краткото си времетраене от няма и час (серийките са по под 10 минути средно), Gundam Breaker: Battlogue не развива кой знае колко героите си освен злодея Махара. Затова пък той е страхотен, театрален, изгарян от жажда за мъст и безкрайно талантлив, та всичките му противници трябва да се обединят срещу него и то само, за да имат шанс за победа. На негов фон героите са по-безлични, освен може би големият му опонент, но и той не излиза много от архетипа на хладнокръвния шампион.

mahara gundam

Най-хубавото нещо в това микроаниме обаче за мен е идеята за удоволствието от играта, за любовта към хобито, за това, че те са по-важни от победата и с това убеждение можеш да спасиш, а не да смачкаш противника си. В това отношение Gundam Breaker: Battlogue ми напомни на Sk8 the Infinity и макар Махара да е по-скоро уязвен от комплекса на загубата, а не надменен като непобедим шампион, какъвто беше случая с Адам, мисля, че поуката е същата.

И тя прави историята стойностна. А за останалото – екшънът е колкото ти душа иска.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор