Sk8 the Infinity

sk8 infinity

За да разберете колко точно ми е харесало Sk8 the Infinity, трябва да споделя, че вълнението ми за последния епизод беше сравнимо с това, което изпитах като дете преди последния кръг във Формула 1 през 1998-ма година. Като аниме, толкова силен възторг съм изпитвал сигурно само при робоепиката “Гурен Лаган”. Макар да започнах историята от чисто любопитство, останах повече от впечатлен. Бях смаян. Вярвам, че Sk8 е събитие в света на анимацията и се надявам още години да имаме възможност да говорим за тази история. Ще се опитам да обясня защо плюя толкова много дъги, като започна с няколко думи за сюжета.

langa reki fanart

Реки е младо момче, което много обича скейтборда и дори хода да се спуска на S-а – изключително опасен маршрут за най-запалените и смелите. Един ден в класа му пристига Ланга, ученик от чужбина, с който бързо се сприятеляват. Реки споделя с него манията си и скоро открива, че той има изумителна дарба, нещо, което само частично се дължи на опита му като сноубордист с Канада. Скоро Ланга също започва да се спуска на S-а, като се оказва конкурентен на опитни състезатели като грубия, но весел Шедоу и професионалиста Мия, който иска да участва в националния отбор. Постиженията му обаче привличат вниманието на Адам, легендарен шампион, известен със стил, който е колкото красив, толкова и брутален. Ланга се изправя срещу него, а Реки си задава въпроса как може да остане близо до такива гении, без да изгуби себе си. В това време Адам прави турнир, в който са поканени най-добрите, а опасността при спусканията е почти смъртоносна…

Adam

Sk8 the Infinity – дело на студио Bones, създали класиката “Железният алхимик”, е разкош, да не кажа екстаз. Всичко в това аниме е страхотно. Героите са чаровни и трогателни, емоциите им красиви и истински. Анимацията е върховна. Темпото е убийствено, а напрежението се реже с нож. В същото време, историята позволява моменти на отпускане с интересни диалози и свежо чувство за хумор. Тя е всичко, което мога да искам от едно аниме.

cherry

Голямата причина за това са персонажите. Обожавам да гледам истории за съревнованията на красиви, горди и смели мъже, а образите в Sk8 са точно такива. Реки е абсолютна душичка, човек няма как да не му симпатизира, да не се почувства съпричастен на тревогите, съмненията, копнежите му. Ланга е вдъхновяващ, някак чист в таланта и радостта, с която открива скейтборда. Запомнящи са техните конкуренти и ментори – изящният перфекционист Чери, спускащ се с прецизността на калиграф, здравенякът майтапчия Джо, любимец на жените. Върховен и харизматичен е Адам, антагонистът на историята, плашещ в манията си, запленяващ със страстта си.

adam lick

Състезанията са феноменални. Сценаристът, който ги е измислял, заслужава шапка да му свалят. Всяко от тях е различно от предишното, динамично, изпълнено с обрати, с невъзможни, прекрасно нарисувани маневри и скокове. Напомниха ми на надпреварите с мотори на остров Ман, мога само да си представям какво би почувствал реален скейтър. Полуфиналът, в който заваля дъжд е една от най-върховите битки, които съм гледам като аниме фен.

langa

Ала най-важното си остават посланията, емоцията и атмосферата. Те са върхът, на който другите компоненти от анимето служат като основа. Sk8 във фундамента си е история за приятелството, за разбирателството, за намирането на смисъл и на радост в живота. Скейтът е забавен, това е мотивацията на Ланга и Реки, с която ни казват да правим това, което обичаме и никога да не забравяме, че именно в забавата е причината да се занимаваме, а не в търсенето на слава, успехи или победи. В забавата и намирането на сродни души, споделящи обща страст. Това е нещо, което излиза извън границите на скейта, но той е особено подходящ за посланието, тъй както казва един от героите във филма, не става дума за комерсиален спорт, носещ пари. Става дума за любов.

reki sk8

Sk8 the Infinity не спира да опитва да разбира харизматичните си, по-големи живота от герои, не ги натиква изкуствено в бутафорен чернобял конфликт, а търси облагородяващото ги, без да съди. Това беше и за мен черешката на върха на сладоледа, добротата, надеждата, разбирателството, възхитата.

sk8 reki langa

Ако не е станало ясно, Sk8 the Infinity e любимото ми аниме за тази зима, а вероятно и за годината. Прекрасна, окриляваща история, която според мен има потенциала да се превърне в легенда. Гледайте я и полетете с героите й.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор