Mobile Fighter G Gundam

g-gundam

Столетия напред в бъдещето, Земята е арена на свирепи битки, в които някогашните й колонии определят кой да владее вселената. В тях, един срещу друг се изправят пилоти на могъщи мобилни костюми “Гъндам”, а турнирът между тях замества опустошителните войни от миналото.
Това е сюжетът на “Mobile Fighter G Gundam”, епично аниме от 1994-та година, част от мащабната поредица “Мобилни костюми Гъндам” и страхотно приключение за всички, които обичат гигантските роботи. За мен то бе и изключително приятно връщане към атмосферата на фантастичните екшъни от 90-те години, когато, след успеха на “Робокоп” и “Терминатор”, като цяло роботите бяха на мода, заедно със стрелбите, бойните изкуства и по-мрачните вселени, които обаче успяваха да останат забавни и леко идиотски.
domon kasshu
Точно на такава атмосфера попаднах заедно с Домон Кашу, боеца на Нео-Япония, който е изпратен на Земята да участвия в турнира заедно със своя мобилен костюм, гигантския робот, известен като Сияйния Гъндам. Още в началните минути от първия епизод на анимето попаднах на неща, които днес политкоректната цензура никога не би допуснала на малкия екран, още по-малко пък в анимационен сериал – героите пушат, ритат и се смеят, главният герой е ядосан и наперен, а първите му противници са противна улична сган, която играе ролята на чудесен повод, в който той да разкрие силите си. С Домон пътува и очарователната Рейн, която въпреки всичко си го обича и търпи, а двамата пътуват из целия свят, попадайки на колоритни и могъщи противници – хитрият малък Сай Сайши от Китай, който пилотира подобен на дракон “Гъндам”, доблестният рицар Жорж от Франция, чиито робот е като рицар-мускетар, американеца Чибъди, който е боксьор и гъндама му също е боксьор, страховитния руснак Арго Гълски с робот, чиято глава е оформена все едно носи гъжва и още – англичанин, който разбира се е джентълмен, но не съвсем; египтянин, пилотиращ мумия гъндам, холандец, чиито робот е с вятърни мелници, грък, който пилотира Зевсов гъндам, индиец, гърчещ се в кобра гъндам и още много други герои, които днес биха предизвикали аларма по медиите и огнени статии в социалните мрежи против стереотипите. Вместо това, тогава хората просто са се кефели.
g-poster
Но “Mobile Fighter G Gundam” не е обикновено турнирно аниме, по-мачо версия на вече ревюираните при нас и по-късни “Build Fighters” и “Build Fighters Try“. Всъщност, “G Gundam” добавя към себе си елементи на епично фентъзи, а също и на хорър. Домон не е изпратен на Земята просто за да набие останалите пилоти. Не, мисията му е много по-жизненоважна. На планетата от космоса се е стоварила експериментална машина, въплъщаваща самото зло – дяволския гъндам, отвратителен механизъм, който може да се регенерира и възпроизвежда като жив организъм, а също да разпространява и клетките си като паразит. Домон трябва да усъвършенства уменията си в битките с останалите, за да се изправи срещу това зло – и кой може да му помогне за това по-добре от стария му учител по бойни изкуства, Непобедимия от Изтока?
domon
Тук само щрихирам сюжета, който е разгърнат в 49 епизода и макар някои от тях да са разтегнати, а други нелепи, като цяло удоволствието, което “Mobile Fighter G Gundam” предлага на зрителя е върховно. Това е може би най-екшънското и готино аниме с роботи, което съм гледал, по-яко от другите гъндами, които са като цяло много сериозни, по-епично от Волтрон и Звездните шерифи, които понякога са по-беззъби, сравнимо и дори превъзхождащо най-доброто, което предлагат трансформърите в поредици като “Армада” и “Кибертрон“.
domon wink
“Mobile Fighter G Gundam” е поредица, която ще върне всеки фен от моето поколение към нашето детство, белязано от историите за роботи и бойни изкуства и в същото време ще предложи на по-младия зрител един по-наивен и по-невинен светоглед, който избягва да натрапва политически каузи през наратива си, а вместо това се съсредоточава да разкаже една истински епична и когато трябва мрачна история за героизма, честта, самоусъвършенстването и любовта. Препоръчвам на всички наши читатели – намерете го в някой канал за видеосподеляне, отпуснете се пред лаптопа си и се забавлявайте. Заслужава си!

Тагове:  

3 коментара за Mobile Fighter G Gundam

  • Цитаделата  :

    […] Кашу е главен герой в анимето “Mobile Fighter G Gundam“. Той е майстор на бойните изкуства, който […]

  • Цитаделата  :

    […] Цитаделата on Mobile Fighter G Gundam […]

  • Цитаделата  :

    […] V” (1977) Sunrise “Mobile Fighter G Gundam” (1994) Sunrise  “Fullmetal Alchemist” (2003) Bones “Tengen Toppa Gurren Lagann” (2007) […]

Оставете отговор