Трансформърс: Армада

 

Трансформърс: Армада

 

Transformers Armada Poster
През годините поредицата „Трансформърс“ се е утвърдила като една от най-популярните анимации на всички времена. След успеха на оригиналните серии от 80-те години и Войната на Зверовете през 90-те, в средата на миналото десетилетие въображението на феновете бе завладяно от епичната „Трилогия за Юникрон“, чието начало бе дадено от „Трансформърс: Армада“.

„Трансформърс: Армада“ излиза по телевизиите средата на 2002-ра година и дава началото на нова вселена, която няма директна връзка с предходните сериали, включително излъченият непосредствено преди нея „Transformers: Robots in Disguise” от 2001-ва. Началото на историята ни среща с трима приятели – Рад, Карлос и Алексис, които отиват на планина, следвани от съперниците в училище Фред и Били. Групичките отиват на планина, където изследват системата от пещери. Тя обаче ги отвежда до неочаквано съкровище – миниконите. Тези малки роботи са дошли преди милиони години от планетата Кибертрон, за да избегнат ужасната война между Аутоботите и Десептиконите. По някаква причина обаче миниконите започват да се събуждат след като някои от тях срещат Рад, а с това привличат вниманието на големите роботи трансформъри. Мегатрон, арогантният лидер на Десептиконите иска да зароби миниконите и да използва скритата им сила, за да стане господар на вселената. На негова страна са своенравния Старскрийм, истеричния Сайклонъс, бруталния Демолишър, които идват на Земята, за да приберат миниконите. Но Оптимус Прайм, героичния предводител на благородните Аутоботи е решен да му попречи и да опази свободата както на хората, така и на миниконите. С него са смелия Хот Шот, грижовния Ред Алерт, трудолюбивия Смоукскрийн, които се обединяват с децата срещу Десептиконите. Появата на миниконите обаче прави битките непредвидими, тъй като с тях в космоса се завръщат и полулегендарни оръжия от миналите воини на трансформърите – Звездната сабя, Силовия Щит и Реквием Бластера. Който контролира тях, има огромен шанс да спечели и затова на бойното поле се появяват и други трансформъри като опасния Скавенджър, самоуверения Блър, неопитния Сайдсуайп, стратега Тръст, гигантския Тайдал Уейв, а също и загадъчния Сайдуайз. И докато битките между Аутоботите и Десептиконите се ожесточават, малките миникони започват да се отчайват от безкрайните битки и да се сближават с децата, като в същото време над всички трансформъри надвисва още по-голяма заплаха – древното зло, наречено Юникрон…
Transformers Armada Unicron
„Трансформърс: Армада“ е мащабно аниме, разделено на 4 сезона, които заедно събират 52 епизода. Макар сюжетът в него да започва мудно, той постепенно се разгръща и изгражда една от най-любимите истории за трансформърите, като привлича много нови зрители към фендъма. В „Армада“ получаваме добър кастинг от човешки герои, като най-добро впечатление правят Рад, който се сближава с миниконите и Алексис, която открива добро на най-неподозираното място – в програмата на Старскрийм. Сред останалите пък най-забавен е винаги гладния, пълничък Били. Развитието на детските образи обаче не е попречило на екипа да разработи добре и трансформърите. Както Аутоботите, така и Десептиконите са описани майсторски и са разнородни като образи – за разлика от осемдесетарската версия където Хот Род наследява Оптимус, тук великият Прайм и темпераментния Хот Шот /името е леко променено/ работят заедно. Така хем получаваме подобния на паладин Оптимус, така и израстващия Хот Шот!
Още по-добре е, че образите не са разделени на чисто стопроцентови добри и стопроцентови лоши. Дори Прайм понякога е подвластен на по-негативните си емоции, а Хот Шот – нека кажем, че има някои проблеми на растежа. Мегатрон също не е карикатурен гадняр, а има свои разбирания за чест, а Старскрийм е развит феноменално, като изключително сложен образ, а не постоянно провалящ се палячо. Има и няколко почти сиви образи като Уийлджак и Скавенджър, а особено впечатляващ е Сайдуайз, може би най-култовият герой на поредицата.

armada optimus vs megatron
Битките са едно от нещата, които феновете очакват от сериал за „Трансформърс“ и ги получават в „Армада“. Макар първите епизоди конфликтите да са леко предсказуеми – среща на Аутоботи и Десептикони в битка за поредния миникон, всичко става по-епично с намирането на могъщите оръжия от древността, а накрая конфликтът чупи рекорди за мащабност със завръщането на Юникрон и финалния сблъсък на Оптимус и Галватрон, който е най-добрият, който съм гледал в коя да е версия на „Трансформърс“ досега.
Музиката също заслужава да бъде похвалена – в нея се редуват меланхолични и напрегнати теми и макар те да нямат специфичния чар на осемдесетарските синтезатори или филмовото звучене на оркестралната музика от „Трансформърс Прайм“ са доста запомнящи се и приятни за слушане.
Подир толкова плюене на дъги е редно да отбележа и някои минуси. Вече споменах, че детското започва малко мудно, докато разгърне сюжета си. На моменти озвучаването на английски не е много добро – както и други серии на „Трансформърс“ и тази е адаптация от японски и четох, че е правена на пожар, което на моменти се е отразило в диалозите. Сюжетът, който е доста заплетен, понякога има толкова обрати, че изглежда сякаш аха аха и ще загуби всякакъв смисъл. Накрая обаче все пак се получава.
Като цяло съм чел, че „Трансформърс: Армада“ е бил посрещнат с доста критики от по-старите фенове, но е пожънал голям успех за времето си и според мен той е заслужен. Това е страхотна приключенска анимация с чудесни герои и завързана, епична история и за мен бе удоволствие да я изгледам. С интерес ще потърся и нейните продължения – „Енергон“ и „Кибертрон“, с които тя оформя ТРИЛОГИЯТА ЗА ЮНИКРОН. Ако са поне на нейното ниво, няма как да остана разочарован.

Оставете отговор