Yu Yu Hakusho

Screen Shot 2024-02-18 at 5.43.06 PM

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вие сте с рубриката Азиатско каре, посветена на най-качествените продукции от азиатското кино. В този брой ще ви представим ревю на световноизвестната японска поредица Yu Yu Hakusho, вдъхновена от едноимената манга – история на автора Йоширо Тогаши, за съжаление днес тежко болен. Произведенията на Тогаши присъстват на пазара още от 80-те години на миналия век, а тази е създадена през 90-те, когато в Япония набира вълна новото поколение манга-сюжети, където акцентът пада повече върху проблемите на младите хора в страната. Тук е мястото да отбележи, че творческият живот на авторът тръгва още от колежа, когато той създава за бъдещата си поредица Yu Yu Hakusho, а самата тя става бестселър още в първите години от излизането си. Десетилетия по-късно екипът на японските сценаристи Акира Мори и Ката Сакамото сглобяват пет едночасови епизода от историята на Тогаши, които намират почетно място в каталога на Нетфликс.

Screen Shot 2024-02-18 at 5.46.00 PM

Yu Yu Hakusho разказва историята на седемнадесетгодишния тийнейджър Юсуке Урамеши, който редовно е наказван за лошото си поведение в училище и непристойния си вид. Това проблемно момче е мразено от учителите и възпитателите си, но обичано от по-слабите ученици, които намират в него закрилник от тези, които ги малтретират – за жалост, честа практика в азиатските училища. Един ден Юсуке вечеря гореща купа нудли в любимата си закусвалня, след което излиза на улицата за да се разходи и тогава животът му се преобръща. В опита си да спаси малко дете младежът е ударен от тежък камион и умира на място. Секунди по-късно душата на Урамеши е грабната от ефирния дух Ботан, която му разкрива, че Отвъд лежат два свята – на духовете и на демоните (аналогично четете – Рай и Ад), а помежду тях е светът на хората. Юсуке е отведен пред принц Коенма – владетел на духовете, който изразява резерви къде ще бъде разпределена душата на момчето, поради огромният брой пакости, направени приживе. Все пак, саможертвата си казва думата и Коенма дава избор на Урамеши – да работи за него като ловец на демони или да се примири със смъртта си. Изборът не е труден и така небесата се сдобиват с нов шампион – Юсуке е върнат към живот и тръгва на първия си лов.

e7382742

Лично аз искрено се забавлявах – в добрия смисъл на думата – с Yu Yu Hakusho, защото си личи, че японците здраво са поработили върху сюжета. Оставям настрана особено подходящият избор на Такуми Китамура за ролята – нахаканото му излъчване е много важно за този образ. По сходен начин стоят нещата с главния злодей в първия сезон Тогуро, изигран перфектно от Кеничи Такито, на който просто му е в кръвта да играе паднал герой. Тук е мястото да изразя задоволството си от това, че всички актьори в сериала са кореняк – японци. Това придава на историята много голямо излъчване, което иначе би се разтворило в лигавата игра на озападнените азиатци. За този филм си трябва сериозно отношение тъй като самата история е много характерна за звученето на японската митология, която е далеч от Холивудския хепи енд. Критичен съм единствено към броя на епизодите тъй като не може една толкова мащабна историята да бъде съкратена едва до пет части. Добрата новина е, че най-късно през 2025 година ни чака сезон 2 и аз се надявам екипът да запази същото ниво, защото вече станахме свидетели на няколко страхотни продукции, чиито продължения бяха пълен провал. Оставам си с това пожелание, както и със съвета към вас да дадете шанс на това страхотно сериалче.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Оставете отговор