The Forest of Silence (Deltora Quest #1)

forests of silence

Дълго време си търсих класическо приключенско фентъзи като от златните години на жанра през 80-те, но сайтовете за четене не спираха да ми предлагат модерни тлъсти многотомници със затлачено от политически интриги действие. В крайна сметка по случайност попаднах на анимето Deltora Quest, научих, че то е по поредица книжки, спрях да гледам и започнах да чета.

Преди много векове злия Повелител на Сенките опитал да покори вълшебната страна Делтора, която била разделена измежду седем племена. Изглеждало все едно никой не може да му се опре, докато един ковач не изработил вълшебен колан. Той събрал свещените камъни на всяко едно от племената и с тяхна помощ отблъснал Повелителя, а наследниците му започнали да управляват обединена Делтора. Ала Повелителя на Сенките бил търпелив и вечен, а хиляда години минали за него като едно мигване на окото…

Макар да е изключително кратко, това книжле събира в себе си доста много материал, като вкара в едно томче историята за далечното минало на Делтора, възхода на Повелителя на Сенките, напомнящ прелюдията на “Междузвездни войни” и началото на същинския сюжет, който пък напомня  на “Белгариад” и “Мечът на Шанара”, но без да описва едно клонче две страници. Въпреки това авторката Емили Рода успява да направи така, че действието да не се усеща прекалено бързо. Чувството е за начало на страхотно приключение в най-добрите традиции на жанра, от което ми предстоят още седем сладки книжки. Дано да задържи нивото – засега съм повече от доволен!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор