The Demonologist (Ed & Lorraine Warren)

demonologist ed lorraine

Октомври е месец, който традиционно читателските сайтове посвещават на хоръра, но понеже аз отделих кажи-речи цяло лято на този жанр, не съм на вълна страшни истории. Когато обаче времето рязко се развали тия дни реших да прочета нещо тематично и се спрях на The Demonologist, книга с интервюта и разкази на известния специалист по паранормалното Ед Уорън, който заедно със съпругата си Лорейн е изследвал някои от най-страховитите свръхестествени случаи в новата история.

В The Demonologist ни се представя експертизата (трябва да се каже експертността, но така се наложи като дума напоследък) на Ед и Лорейн Уорън в областта на демоните и разликата, която съществува между тях и призраците. Макар двамата да са се занимавали с хиляди случаи, в които твърдят, че са срещали духове на мъртвите, те правят разлика между тях и онези привидения, които никога не са крачили като човеци на Земята. Според Ед и Лорейн това са паднали ангели, разбунтували се срещу Бога. Те се делят на свой ред на демони, най-често срещаните низши и зли духове, както и на дяволи, върховни господари на Злото като Астарот, Велзевул и, разбира се, Луцифер. Като илюстрация на тезата си Ед Уорън споделя различни случаи на обсебвания, като се спира на популярната история за Ужаса в Амитивил, полтъргайста в Енфийлд, куклата Анабел, случая с духовете в къщата на семейство Бекфорд, злополучния екзорсизъм на Анелис Мичел в Германия, реалните събития, вдъхновили романа и филма “Заклинателят” (в действителност с момче, а не с момиче). Уорън предлага на читателя подробна информация затова как човек злощастно става жертва на подобно явление, като най-често има две правила, на позволение, при което жертвата сама е допуснала нахлуването на нечисти сили в живота си, най-често заигравайки се с окултното или на притегляне, което е заради извършени грехове, привлекли окултното зло. Според него в наши дни има отстъпление от религията и паралелно с това лесен достъп до информация за ритуали, което, заедно с популяризирането на сатанизма и вещерството, води до нарастващ брой случаи с т.нар. паранормални явления.

Разбира се, всеки читател би поставил въпрос истинността на описваните явления. Затова не помагат и скандалите с Джералд Бритъл, писателят, записал думите на Ед, който ту твърди, че макар някога да е вярвал в думите му, днес смята, че е бил измамен, ту казва, че лично е измислил случките в книгата и поради това “Уорнър” трябва да му заплатят парите, спечелени от вселената на “Заклинанието” – филмовата поредица на Джеймс Уон по случаите на Ед и Лорейн. Предполагам, че личната преценка е въпрос на вяра за всеки отделен читател и в зависимост от нея на книгата може да се гледа или като на изключително полезен наръчник затова как човек може да се опази от злото или на сборник с интересни идеи за произведения в жанра на ужасите. И двата случая тя е доволно плашеща и представлява едно от най-силните заглавия в серията за Ед и Лорейн, макар лично за мен най-страшна да си остава Haunted, разказваща за обсебването на семейство Смърл, а най-хубава Werewolf, заради положителното послание за справяне с болестта на върколак. Тук има също цитирани много случаи, в които екзорсизмът е помогнал на хора, било то действително обсебени, както смята Ед или психично болни.

В книгата има и изобилие от различни цитати, но един от тях, останал от далечния 15-ти век, ми направи впечатление, тъй като в него се споменава колко интересна и любопитна е темата за духовете. Склонен съм да се съглася с тази оценка, тъй като тя е вълнувала хората и хилядолетия по-рано, и шест века по-късно. Ако и вие имате интерес към подобни неща, но благоразумно не искате да правите грешката да се занимавате с окултизъм, The Demonologist на Ед Уорън е чудесното четиво за предстоящия Хелоуин, книга плашеща и запомняща се, която, ако не сте от камък, ще Ви накара да усетите чувството от тръпките на страха, лазещи по гърба Ви.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор