Taiso Samurai

taiso-samurai

“Самураят на гимнастиката” е аниме, излизало от октомври до декември миналата година, така че го хващам без да съм допуснал голямо закъснение. Радвам се затова, тъй като то има страхотна история, изключително чаровни герои и вълнуващ сюжет.

Най-трудното нещо в света на спорта е да избереш точния момент, в който да се откажеш и за Джотаро Арагаки, бивш сребърен медалист от Олимпийски игри определено изглежда, че го е изпуснал. Добрите му представяния са вече блед спомен, все по-интензивните му тренировки не водят доникъде и дори треньорът му настоятелно го съветва да окачи гуменките и да спре да се излага. Джотаро, който е самотен татко, решава да сервира неприятната новина на дъщеричката си, като я отведе на исторически парк, но там попадат на Лео, мистериозно момче от чужбина, което се представя за нинджа. Всеки път, когато Джотаро отвори уста за отказване, нинджата го прекъсва и накрая Арагаки решава да продължи, без да подозира, че в японската гимнастика се е появил уникален млад талант…

Taiso-Samurai-5.1

“Самураят на гимнастиката” е чудесна история и според мен много оригинална, тъй като за сефте виждам в спортно аниме героят да не е младеж, а ветеран, за който всичко изглежда, че е приключило. На пръв поглед започващо като комедия, то си има много сериозна драма и всеки от привидно нахилените като идиоти персонажи крие мъчна тайна, която го гложди – от вечния оптимист Джотаро, всъщност опечален вдовец, през пускащия майтапи Лео, криещ се от проблемите си, малката Рей, подкрепяща баща си въпреки тормоза с неуспехите му в училище, та до заплашителния Тецуо Минамино, геният, който обаче не може да си позволи да загуби. Всички те са развити успешно и с помощта на страничните персонажи, като треньора с дъщеря, която пет пари не дава за него, готината баба, която пуши цигари и кара спортни коли, барманката, владееща бойни изкуства, шантавия гей, майстор на акупунктурата  (иглолечение) и разбира се дебелият папагал, припаднал след преяждане с пилешко. Гимнастиката, която е от стила, в който се състезаваше и българския лъв Данчо Йовчев, е изключително атрактивна и предполага напрегнати и страхотни състезания, а те от своя страна илюстрират пътят, който всеки от героите изминава вътре в себе си. Финалът е сладко триумфиращ и удря право в сърцето, но напрежението преди него е като да се реже с меча на самурай.

taisosamurai_op_1

Крайният резултат е аниме, което ми се стори първоначално супер непретенциозно, но се оказа изпипано по блестящ начин. Ако сте харесали истории като Bakuten, Sk8 the Infinity или Free, то Taiso Samurai е просто задължително. Истинска наслада за душицата ми.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор