Rook (Jim Rook #1)

Rook Graham Masterton

Опитах да се откъсна от Мастертън с едно младежко фентъзи, но не успях. Греъм пише толкова добре, че повечето други автори, независимо от жанра, идват скучни и сковани след него. Заради това без да го мисля, започнах една от големите му поредици и не останах разочарован – изключително зарибяваща, интригуваща и плашеща история.

Джим Рук е учител на проблемни младежи, които не могат да се справят в стандартен клас поради някакви личностни разстройства или семейни причини. Той смята, че всяко дете заслужава шанс и макар да е наясно, че от хлапетата едва ли ще излязат велики хора, той смята, че може да ги научат да работят здраво и да се справят в живота. Но един ден негов ученик бива жестоко убит и всички доказателства сочат към неговия доскорошен най-добър приятел, който на всичко отгоре се държи и изключително неадекватно. Само Джим обаче е видял истинския убиец, човек в черно, който никой друг не си спомня да е влизал в училището, макар да е било ясно като бял ден. Когато учителят опитва да разгадае случая, той се сблъсква с най-ужасяващата от всички черни магии – вуду…

Rook Older Cover

Греъм Мастертън е авторът, който има най-зарибяващ стил в стила и в това отношение Rook не е различна от други негови хитове като “Маниту – Кошмар в Манхатън” и Charnel House . Всичко в романа е перфектно – начинът, по който започва, като умело подканя читателя да продължи да чете, характерите на главния герой, учениците му и злодеите, елементите на свръхестествен ужас, които са покъртителни, темпото на книгата, държащо постоянно в напрешение, стегнатият обем. А най-хубавото е, че това е само част първа, което означава, че предстоят още много приключения с най-страшните митове от човешката история!

Rook Old Cover

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор