New Gods: Nezha Reborn

nezha reborn

New Gods: Nezha Reborn е китайско фентъзи аниме, излязло по кината в Поднебесната империя през 2021-ва година. Неговата история е от стара легенда, преразказана като динамична екшън фантастика.

Ли Юншан е младеж, който живее в град Донгхай – огромен мегаполис, където богатите тънат в охолство, а за бедните дори питейната вода е лукс. Той припечелва допълнително като контрабандист и го бива в нелегални състезания с мотоциклети, но последното се оказва беда, след като надменно богаташко синче хвърля око на машината му. Ли отказва и резултатът от това е, че сестра му губи крака си. Обзет от жажда за мъст, младежът отключва страховити огнени сили и става ясно, че той е прероденият Нежа – велик герой от китайската митология, известен със сприхавия си нрав. Лошото е, че враговете му обаче са митичните Дракони на Изтока, дегизирани като господарския клан Де. В миналото те са били сразени от Нежа и затова всеки път убиват преражданията му. Сега ще опитат да го направят отново…

nezha reborn li

Nezha Reborn е много добре направен филм с шеметна анимация, която показва колко напред са отишли китайците в това отношение. За мен беше приятна изненада, че сюжетът и дизайнът на героите изглеждат силно вдъхновени от игрите Tekken, като Ли практически има външния вид, характера и проблемите на Джин Казама. Лично аз го отчитам като плюс, понеже съм фен, други хора обаче може и да се подразнят. Встрани от това историята фактически е праволинеен екшън, украсен с фантастичен декор и овкусен със заемки от богатата китайска митология. Резултатът никак не е лош, тъй като героите са страхотни и битките помежду им епични, но на моменти жестокостта идва малко нанагорно, особено за филм, определян от китайската критика като “подходящ за цялото семейство”. Въпреки това аз останах доволен от Nezha Reborn и бих видял и другите филми от поредицата New Gods, обявени по време на финалните надписи.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор