Дуел

p543_p_v8_ay

“Дуел” е телевизионен филм на ужасите, заснет през далечната 1971-ва година в един от първите режисьорски опити на легендарния Стивън Спилбърг. Сценарият е на легендарния хорър автор Ричард Матисън (“Аз съм легенда”) и е базиран върху негов разказ. Макар да е направен с ограничен бюджет, “Дуел” е неостаряващ филм, в който един човек се изправя срещу злото, въплътено в стар ръждясал камион, чиито шофьор е решен да го убиe.

“Дуел” започва на път, като Спилбърг ни проследява да проследим началото на пътя за неговия протагонист, изигран блестящо от актьора Денис Уивър, който пътува за бизнес среща и слуша радио. Обикновен човек, който бърза по обикновените си задачи, но на който предстои един определено необикновен ден.

Всичко започва, когато червеният “Плимут” на господина застига един стар ръждясал камион, който изпуска облаци смрад подир себе си. Шофьорът изпреварва тежката машина, но скоро е изненадан, когато тя набира скорост и си връща позицията, а след това отново забавя ход и започва да криволичи по шосета, без да дава на човека да продължи спокойно пътя си. Докато каращият “Плимут” шофьор започва да се чуди и изнервя от действия на водача зад волана на мистериозния капан, играта помежду им започва да става все по-смъртоносна…

duel plymouth vs truck

“Дуел” е незабравимо пътуване на ужаса, заснето по невероятен начин на Спилбърг. Филмът използва главния си герой като шаблон, в който зрителят може спокойно да се постави, за да го подложи на върховно напрежение с бруталната игра на котка и мишка между гробовният камион и червеният плимут (по ирония на съдбата и може би нарочно Стивън Кинг обръща ролите на финала на “Кристин“). Макар злодеят тук да не изглежда от свръхестествен произход, неговото загадъчно присъствие придава аура на ужас, която машината му излъчва, а преследванията с него са сред най-добрите, които съм виждал. “Дуел” е час и половина, както се полага на филм, който трябва да ви държи в напрежение, а не да дудне до безкрай и макар средата на моменти да влачи, това е само колкото да ви опъне нервите допълнително. Ако ви се гледа нещо, което изправя косите без да пролива излишни кърви, “Дуел” е точно като за вас!

Вижте още “Кристин” и “The Car“.

Тагове:  

Един коментар за Дуел

Оставете отговор