Наградите за 2014-та година!

 

Наградите за 2014-та година!

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 31.01.2015
 photo winnersall2014_zps531d324c.jpg

За ХІV-ти път в историята фентъзи клуб “Цитаделата” връчи своите годишни награди. Ако трябва да бъда напълно откровен, съмнения ме измъчваха преди срещата. Последните ни събития от 2014-та нямаха блясъка от едно време, по-слаб беше интересът, оттам намаля и моя ентусиазъм, подозирам и на другите хора от клуба. Песимистично бях настроен и за наградите – очаквах слабо посетено събитие, което да премине вяло и служебно. Запитах се дали клубът ни не е продължил прекалено дълго своя живот.
Феновете и гостите на събитието ми доказаха, че съм грешил тотално. Зала “Декарт” на Дом на Културата “Средец”, която ни бе домакин тази година, се изпълни, настроението бе на шест, а интересът – всичко друго, но не и вял. Затова трябва да благодаря както на старите приятели, които се сетиха за нас, така и на новите фенове, които ми дадоха надежда за бъдещето. На Ивета Атанасова и Милен Станиславов за транспорта. На Петя Иванова, Александър Рохас, Михаил Митев и Александър Горненски за моралната подкрепа. И, разбира се, на д-р Искрен Иванов и Цветан Николов за това, че свършиха основната работа, като се нагърбиха с ролята на водещи.
Как минаха наградите? Началото бе дадено от призовете на феновете. Ани Попова стана нашият Нов Фен на Годината, както заради редовната посещаемост и ентусиазъм при нашите срещи, така и за ролята, която изигра за премиерата на “Кръвта на Олимп” на 10-ти октомври. Нейният приз – купа и грамота с Клеъри, героиня от любимата поредица “Реликвите на смъртните” от Касандра Клеър.
Следващата награда бе на Петя Иванова – за Фентъзи Фен на годината. Невероятна подкрепа при работата на сайта, редовна посещаемост на клуба, много четене и много филми – това бе тайната на успеха и в категорията, донесъл й купа с грамота, на която бе изобразена Тауриел от “Хобит”.
Продължихме с класацията за Непреведени книги, с надеждата някое от гостуващите издатели да ги набележи за програмата си.
~ Adventurers Wanted, фентъзи поредицата на M.L. Forman, написана в духа на “Хобит”, “Хрониките на Нарния” и оригиналните игри от света “Подземия и дракони” се поздрави с приза “Откритие на годината”.
~ Once in a Blue Moon на Саймън Р. Грийн, последната книга от сагата за Хоук и Фишер, взе отличието за Международен хит на годината. Първата книга от серията бе издадена у нас за основаването на клуба октомври 2001-ва, надяваме се родните издатели да наваксат и да я издадат до края.
~ WARHAMMER спечели приза за ФЕНИКС – класика във фентъзи жанра. Наградата е цялостно на вселените и романите от бордовите игри Warhammer и Warhammer 40 000 и в частност за поредиците на Гав Торп “Rise of Malekith” и “Path of the Eldar”, разказващи величавото и трагично сказание за елфите както в едно митологично минало, така и в далечното бъдеще.

Продължихме с наградата за “Издателство на годината”, която стана притежание на MBG Books, превърнали се в еталон за качество за епично фентъзи и издали много автори, останали незаслужено пренебрегнати или забравени у нас, като Майкъл Дж. Съливан, Труди Канаван, Джани Вурц, Маркус Хайнц, Робин Хоб или Йън Ървайн. Не на последно място те издават и много книги от български автори и удрят рамо на родните творци.
Призът за “Сайт на годината” остана за колегите от Под моста, които станаха еталон за качествено писане за култура, за част от която признават фентъзито и фантастиката.
Деница Райкова спечели наградата за Преводач на годината за великолепната си работа по Подземните хроники за Грегор Горноземеца на Сюзан Колинс. Деница, която е отговорна и за качествения превод на “Игрите на глада”, не скри емоциите си от купата, за която дойде чак от Враца.
Последваха наградите за Български творци. С гордост мога да обявя, че моите персонажи Мракомет и Апогей спечелиха наградите съответно за Български Герой и Злодей на годината, задето се появиха в разказа “Тримата пазители и проклятието на морето”, публикуван в антологията “Мечове в морето”. Престижния приз за Български Автор на Годината – Иван Димитров. Той спечели отличието за своята повест “Океан”, публикувана в същия сборник.
“Ледената Цитадела” от Колин Уолъмбъри спечели приза за Българска книга на годината. Новата книга-игра от любимите стари автори Любомир Николов, довършил започнатото в “Ледените пирати” и Александър Султанов, включил се с интерактивния разказ “Пътуващия цирк” донесе купа, приета от редактора Костантин Петров, който обеща страхотни нови приключения и през 2015-та година.
Специален повод за гордост имаме и с чисто новата награда за Български Филм на Годината, спечелена от анимационния хит “Българ” на Неделчо Богданов. Призът бе приет от сценариста Станчо Станчев, който обеща ново приключение за новата година!

Феноменът Minecraft, покорил малки и големи отнесе приза за Игра на годината. През изминалата година “Цитаделата” не бе достатъчно активна в отразяването на игрите и дори се чудехме дали е уместно да има такъв приз, но огромният интерес към Minecraft ни даде аргумент “За”. Преди това обаче отличието за Сериал на годината отнесе поредицата Transformers Prime, ревюирана подробно в сайта през миналата година. Това е една анимация, която изненадва с майсторско развитие на героите, страхотни специални ефекти и чудесен саундтрак, но за да не бъда голословен направо ще ви пусна клипче 🙂

След наградата на Transformers настъпи и моментът на кулминацията – обявяването на победителите от състезателните категории, като преди това обаче имаше много игри с публиката, осигурени ни от нашите партньори от издателствата MBG Books, “Екслибрис”, “Егмонт” и “Книги-игри”.
Първо обявихме носителят на приза…

Злодей на годината
 photo Azog_zpsad244ca1.png
Първо ще убия него, после брат му, а накрая и теб. Това ще е краят на гнусния ти род, Торине!
Върховният вожд на орките Азог, юмрук на Саурон в Битката на Петте Армии, наречен “Глава на змията” от вълшебника Гандалф, спечели наградата за Злодей на годината и стана вторият персонаж от Средната земя, който постига това след дракона Смог през миналата година. Азог бе един от най-убедителните победители на клуба на тези награди и не даде шанс на основните си конкуренти Себастиян от “Град на небесен огън” и Октавиан от “Кръвта на Олимп”, които завършиха втори и трети в оспорвана битка помежду си, която обаче не застраши водача. Под очакваното се представиха Зимния войник от втория филм за “Капитан Америка” и Локдаун от четвъртия “Трансформърс”. За съжаление Аздрубаел Вект от Warhammer 40 000 също нямаше нужната популярност, за да се противопостави на водачите. Едва ли обаче има някой, който да отрече кървавите заслуги на Азог за тази (анти)награда – Белият орк отне живота първо на Кили, а после и на самия крал на джуджетата Торин, преди най-накрая да бъде поразен от ръката му.
Ето крайното класиране в категорията!

Общо гласували: 32

1. Азог (“Хобит – Битката на Петте Армии”) – 210 тчк.
2. Себастиян (“Град на небесен огън”) – 112
3. Октавиан (“Кръвта на Олимп”) – 108
4. Бъки Зимният войник (“Капитан Америка”) – 90
5. Локдаун (“Трансформърс”) – 80
6. Аздрубаел Вект (Warhammer 40 000) – 40

Герой на годината
 photo bard-elves_zps30b42228.jpg
Гледай към мен… само към мен…
Стрелецът Бард, изигран от Люк Евънс във фентъзи епоса на Питър Джаксън “Хобит – Битката на Петте Армии” бе победителят в конкурса Герой на годината. Бард, който стъпва на върха година след като това стори Леголас за “Пущинакът на Смог” успя да спечели отличието в оспорвана конкуренция с Лио Валдес, сина на Хефест от “Кръвта на Олимп” от Рик Риърдън и Стив Роджърс, вдигнал щита на Капитан Америка. Въпреки това преднината на Бард е такава, че не оставя съмнения за това кой е трябвало да вземе победата! Извън първата тройка силно се представи Оптимус Прайм от “Трансформърс”, който се нареди на четвърто място пред супергероя Флаш и Калъм Хънт, новия маг на Касандра Клеър. За отбелязване е обаче, че и шестте номинации в категорията си спечелиха завидна подкрепа. Триумфът на Бард обаче, обикновен човек, повалил огнедишащ дракон със смелостта и изкусността си, в крайна сметка засенчи всичко останало.
Ето крайното класиране в категорията:

Общо гласували: 40

1. Бард (“Хобит – Битката на Петте Армии”) – 238
2. Лио Валдес (“Кръвта на Олимп”) – 168
3. Стив Роджърс (“Капитан Америка”) – 138
4. Оптимус Прайм (“Трансформърс”) – 88
5. Бари Алън (“Флаш”) – 76
6. Калъм Хънт (“Железният изпит”) – 72

Автор на годината
 photo suzanne-collins-hunger-games-LA-premiere-ap_zps2b0b65b5.jpg
Кулминацията на Деня на наградите започна с победата на Сюзан Колинс в една от най-елитните категории на “Цитаделата” – за Автор на годината. Колинс бе една от трите ярки номинации тази година, като гласуването я изправи срещу краля на ужасите Стивън Кинг и наследилия популярността й Джеймс Дашнър. Феновете обаче гласуваха доверие на Колинс, покорила ги с невероятните поредици “Игрите на глада” и “Грегор Горноземеца”. С успеха си Сюзан Колинс застава редом до имена като Дж.К. Роулинг, Стефани Майър и Касандра Клеър, печелели отличието в миналото.
Илиян Лолов от ИК “Екслибрис” прие наградата на Сюзан Колинс и се върна назад към първото издание на “Игрите на глада”, останало по складовете преди магията да се случи и това да стане една от най-популярните автори на фантастика в България, такава, каквато е и по света.
Ето и крайното класиране!
Общо гласували: 32

1. Сюзан Колинс – 246
2. Стивън Кинг – 208
3. Джеймс Дашнър – 186

Книга на годината
 photo KnO_zps1a1f5138.jpg
“Кръвта на Олимп” от Рик Риърдън спечели наградата за Книга на годината! Успехът на последната книга от епоса за Героите на Олимп е общо четвърти за поредицата на Пърси Джаксън и с това подобрява рекорда на “Хари Потър” от Дж.К. Роулинг, печелил най-престижното ни отличие три пъти. Въпреки това “Кръвта на Олимп” трябваше да извоюва отличието от по-силната отвсякога Касандра Клеър, чиито романи “Град на небесен огън” и “Железният изпит” се класираха на второ и трето място! Това е най-доброто представяне на Каси в историята на наградата, но дори то не можа да спре всепобедния ход на Пърси Джаксън, осигурен му от сърцатите и предани фенове на Рик Риърдън, гласували в “Цитаделата”.
“Краят на магьосника” от Реймънд Фийст остана четвърти в крайното класиране. Това едва ли отразява истинските качества на романа, поставил точка на забележителната “Сага за войната на разлома”, но все пак трябва да се отчете, че за феновете е трудно да проследят поредица от 30 книги до край. В битката за пето място, “Грегор и гибелното проклятие” от Сюзан Колинс надделя над “Феноменът” на Мари Лу.
В крайна сметка обаче класирането не оставя съмнения за това, че Книга на годината може да бъде само и единствено “Кръвта на Олимп”:

Общо гласували: 36

1. “Кръвта на Олимп”, книга V от “Героите на Олимп” на Рик Риърдън, ИК “Егмонт” – 248
2. “Град на небесен огън”, книга VІ на “Реликвите на смъртните” на Касандра Клеър, ИК “Ибис” – 166
3. “Железният изпит”, книга І от “Магистериум” на Холи Блек и Касандра Клеър, ИК “Егмонт” – 128
4. “Краят на магьосника”, книга ІІІ от “Войната на хаоса” на Реймънд Фийст, ИК “Бард” – 98
5. “Грегор и гибелното пророчество”, книга ІІ от “Подземните хроники” на Сюзан Колинс, ИК “Екслибрис” – 46
6. “Феноменът”, книга ІІ от “Легендата” на Мари Лу, ИК “Хермес” – 34

ФИЛМ НА ГОДИНАТА
 photo BotFA_zps16b7515f.jpg
Едва ли някой е имал съмнение, че ще изпратим Средната земя както подобава за един последен път. “Хобит – Битката на Петте Армии” бе най-убедителният победител в тазгодишните награди. Филмът на Питър Джаксън спечели отличието с още по-съкрушителна преднина от предшественика си “Пущинакът на Смог” и на практика интригата остана за второто място. То бе спечелено от “Интерстелар”. Това е голям успех за фантастичния епос на Кристофър Нолан, с който той оставя зад себе си първата част на “Сойка – Присмехулка” от “Игрите на глада” и двата хита на Marvel – “Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител” и “Пазителите на галактиката”. Шести, въпреки масивните си приходи в бокс-офиса, остана “Трансформърс: Ера на изтребление”.
С успеха на “Битката на Петте Армии”, “Хобит” става първата поредица, която печели титлата за Филм на годината в “Цитаделата” две последователни години и едва втората, която побеждава повече от веднъж – две победи има и “Хари Потър”, макар те да не са една след друга.
Ето и крайното класиране, подпечатало успеха на Джаксън и Средната земя #OneLastTime:

Общо гласували: 39

1. “Хобит – Битката на Петте Армии” от Питър Джаксън – 290 тчк.
2. “Интерстелар” от Кристофър Нолан – 154
3. “Игрите на глада – Сойка присмехулка: Част 1” от Франсис Лорънс – 118
4. “Капитан Америка – Завръщането на първия отмъстител” от Антъни и Джо Русо – 96
5. “Пазителите на галактиката” от Джеймс Гън – 90
6. “Трансформърс: Ера на изтребление” от Майкъл Бей – 32

Това бе всичко от тазгодишните награди на “Цитаделата”. Въпреки всичките ми съмнения, те преминаха успешно и ме мотивират да продължавам напред, като напролет готвим събитие с косплей по любими книги и поредици. Дотогава следете сайта и продължавайте да обичате фентъзито!

Снимки от събитието:

 photo 10353556_765134123569754_6516431964937301201_n_zps0be80952.jpg
~ Наградите, снимани от Александър Рохас и д-р Искрен Иванов

 photo 1606911_853340264712130_436497386513740877_n_zps0943c170.jpg
~ Водещите Цветан Николов и д-р Искрен Иванов

 photo 9008_853339828045507_7008807802442517789_n_zpse8158392.jpg
~ Ани Попова, носителка на наградата Нов Фен на Годината

 photo 1922405_853339834712173_585217154786632077_n_zps67890870.jpg
~ Аз, Александър Драганов, с водещите

 photo 1450176_853339931378830_4231570909678330306_n_zps1c760963.jpg
~ Васил Мирчев – младши приема наградата на “Под Моста”

 photo 1426540_853339911378832_2438295039470262202_n_zps82a1822c.jpg
~ Катрин Якимова взима наградата на MBG Books

 photo 19286_853340334712123_3071321062333729343_n_zpse88c8a34.jpg
~ Иван Димитров, Български Автор на Годината

 photo 10155303_853340454712111_8711200260908210397_n_zpsd0282ade.jpg
~ Станчо Станчев взима приза на “Българ” за български филм на годината

 photo 10428638_853340384712118_4422369307540283186_n_zps03724904.jpg
~ Константин Петров приема отличието на “Ледената цитадела” за Българска книга на годината

 photo 10959563_853340304712126_2676244481865112931_n_zps7390ba09.jpg
~ Деница Райкова – носител на приза “Преводач на годината”

 photo 10945772_853339991378824_8964534372956211036_n_zps5535c173.jpg
~ Ивета Атанасова водеше игрите с публиката…

 photo 10562974_853340144712142_164905071176005989_n_zpsa4a7e5c0.jpg
~ А ето я и самата публика!

Кратък списък с победителите

~ Книга на годината:
“Кръвта на Олимп” от Рик Риърдън, “Егмонт”
~ Автор на годината:
Сюзан Колинс за “Игрите на глада” и “Грегор горноземеца”
~ Филм на годината:
“Хобит: Битката на Петте Армии” от Питър Джаксън
~ Герой на годината:
Бард (“Хобит: Битката на Петте Армии”)
~ Злодей на годината:
Азог (“Хобит: Битката на Петте Армии”)
~ Сериал на годината:
Transformers Prime
~ Игра на годината:
Minecraft
~ Българска книга на годината:
“Ледената цитадела” от Колин Уолъмбъри
~ Български автор на годината:
Иван Димитров за “Океан”
~ Български филм на годината:
“Българ” от Неделчо Богданов
~ Български герой и злодей на годината:
Мракомет и Апогей от “Тримата пазители и проклятието на морето”
~ Преводач на годината
Деница Райкова за “Грегор Горноземеца”
~ Издателство на годината:
MBG Books
~ Международен хит на годината:
“Once in a Blue Moon” на Саймън Р. Грийн
~ ФЕНИКС – награда за фентъзи класика:
WARHAMMER
~ Откритие на годината:
Adventurers Wanted на M.L. Forman
~ Сайт на годината
“Под Моста” podmosta.bg
~ Фен на годината:
Петя Иванова
~ Нов Фен на годината:
Ани Попова

Големите победители на “Цитаделата” през годините

АВТОР НА ГОДИНАТА
2014 Сюзан Колинс
2013 Касандра Клеър
2012 Майкъл Скот
2011 Саймън Р. Грийн
2010 Рик Риърдън
2009 Стефани Майър
2008 Кристофър Паолини
2007 Дж.К. Роулинг
2006 Робърт Станек
2005 Дейвид & Лий Едингс
2004 Тери Брукс
2003 Р.А. Салваторе
2002 Реймънд Фийст

КНИГА НА ГОДИНАТА
2014 „Кръвта на Олимп“ от Рик Риърдън
2013 “Домът на Хадес” от Рик Риърдън
2012 “Наследството” от Кристофър Паолини
2011 “Изчезналият герой” от Рик Риърдън
2010 “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” от Рик Риърдън
2009 “Здрач” от Стефани Майър
2008 “Камъните на елфите” от Тери Брукс
2007 “Хари Потър и даровете на смъртта” от Дж. К. Роулинг
2006 “Пробуждането на демона” от Р.А. Салваторе
2005 “Хари Потър и нечистокръвния принц” от Дж. К. Роулинг
2004 “Наследството на мрака” от Р.А. Салваторе
2003 “Хари Потър и Орденът на феникса” от Дж.К. Роулинг
2002 “Даровете всечовешки” от Дейвид Фарланд
2001 “Игра на тронове” от Джордж Р. Р. Мартин

ФИЛМ НА ГОДИНАТА
2014 „Хобит: Битката на Петте Армии“
2013 “Хобит: Пущинакът на Смог”
2012 “Черният рицар – Възраждане”
2011 “Хари Потър и даровете на смъртта част 2”
2010 “Пърси Джаксън и боговете на Олимп – Похитителят на мълнии”
2009 “Здрач 2: Новолуние”
2008 “Хрониките на Нарния – Принц Каспиан”
2007 “Хари Потър и Орденът на феникса”

ГЕРОЙ НА ГОДИНАТА
2014 Бард („Хобит: Битката на Петте Армии“)
2013 Леголас (“Хобит: Пущинакът на Смог”)
2012 Батман (“Черният рицар – Възраждане”)
2011 Джейсън Грейс (“Изчезналият герой”)
2010 Пърси Джаксън (“Пърси Джаксън и боговете на Олимп”)
2009 Едуард Кълън (“Здрач”)
2008 Джеймс Потър (“James Potter and the Curse of the Gatekeeper”)
2007 Хари Потър (“Хари Потър”)

ЗЛОДЕЙ НА ГОДИНАТА:
2014 Азог („Хобит: Битката на Петте Армии“)
2013 Смог (“Хобит: Пущинакът на Смог”)
2012 Бейн (“Черният рицар – Възраждане”)
2011 Дарт Малгус (“Star Wars: The Old Republic”)
2010 Лорд Волдемор (“Хари Потър”)
2009 Кронал (“Luke Skywalker and the Shadows of Mindor”)
2008 Дарт Вейдър (“The Force Unleashed”)
2007 Ездачът (“Началото на мрака”)

МЕЖДУНАРОДЕН ХИТ НА ГОДИНАТА:
2014 Once in a Blue Moon от Саймън Р. Грийн
2013 Magician’s End от Реймънд Фийст
2012 Plagueis от Джеймс Лусино
2011 A Hard Day’s Knight от Саймън Р. Грийн
2010 The Lost Hero от Рик Риърдън
2009 Percy Jackson and the Olympians от Рик Риърдън
2008 Brisingr от Кристофър Паолини
2007 Harry Potter and the Deathly Hallows от Дж.К. Роулинг
2006 Darth Bane – Path of Destruction от Дрю Карпишин
2005 Eldest от Кристофър Паолини
2004 The Treasured One от Дейвид & Лий Едингс
2003 The Elder Gods от Дейвид & Лий Едингс

НАГРАДА “ФЕНИКС”
“Белгариад” от Дейвид Едингс
“Хрониките на Нарния” от К.С. Луис
“Отмъщението на ситите” от Матю Стовър и Джордж Лукас
“Ерагон” от Кристофър Паолини”
“Първият крал на Шанара” от Тери Брукс
“Среща със злото в Ланкхмар” от Фриц Лейбър
“Децата на Хурин” от Дж.Р.Р. Толкин
“Хари Потър” от Дж.К. Роулинг
“Възкресителят на мъртвите” от Х.Ф. Лъвкрафт
“Трилогия за мрачния елф” от Р.А. Салваторе
“Сага за войната на разлома” от Реймънд Фийст
“Deathstalker” от Саймън Р. Грийн
“Vampire of the Mist” от Кристи Голдън
“Хроники на драконовото копие” от Маргарет Вайс & Трейси Хикман
“Колелото на времето” от Робърт Джордан и Брандън Сандърсън
Warhammer & Warhammer 40 000

 

Оставете отговор