Watership Down: The Miniseries

netflix watership down

Със своите 50 милиона продадени бройки “Хълмът Уотършип” от Ричард Адамс е една от най-продаваните книги на всички времена и като такава се радва на редица адаптации, най-новата от които е копродукцията на “Нетфликс” и ВВС, излязла през 2018-та година. Майсторски заснета и озвучена от звезди като Джеймс Макавой, Никълъс Хулт и сър Бен Кингзли, тя е епична, вдъхновяваща история и може би най-силната анимация за животни, която съм гледал.

watership down banner

Когато заекът Петко започва да страда от кошмари, в които Ауслата на неговия клан – на неговия език това ще рече бърлога – бива унищожена, брат му Леско е първоначално скептичен. Но той добре знае, че виденията на Петко са странни, но верни, затова се мъчи да убеди Главния заек да накара останалите да бягат, а когато това не става, лично се заема със задачата. Не всички решават да го послушат, но накрая група зайци тръгва с него. Леско трябва да я преведе през множество препятствия, за да стигне дома, който му сочи Петко с пророчествата си – красивият хълм Уотършип. Ала там пътят на бегълците ще се пресече с този на Ефрафа, друга Аусла, управлявана от генерал Ранилист – заек, страдал в миналото и поради това решен, че повече никога няма да се страхува от нищо…

General-Woundwort-Watership-Down-Remake

Думите са слаби, за да опиша въодушевлението си от тази невероятна адаптация. Някои фенове на стария филм се оплакват от анимацията, но аз не ги разбирам – графиката е страхотна, а зайците са като истински. Актьорите се справят майсторски, като Макавой и Хулт майсторски предават съмненията, страховете и копнежите на Леско и Петко, а дори по-неопитен актьор като Джон Бойега си личи, че се старае за неговия образ Голям перчем. Над всички обаче е сър Бен Кигзли, който дава душата си в образа на генерал Ранилист и успява с гласа си да покаже как някога малкото, уплашено и ранено зайче се е превърнало в маниакален тиранин, колкото зловещ, толкова и трагичен. Музиката на Федерико Джусид е епична, красива и тъжна, като съперничи на най-доброто, което съм чувал от Джон Уилямс или Ханс Зимър, а сценарият е разгърнат така, че да пресъздаде духа на книгата, обогатявайки сюжета точно там, където е необходимо за формата (четири епизода по 50 минути всеки) и съвременната публика, без обаче да изкривява идеята на автора.

hazel fiver

Читателите на Цитаделата няма как да не са забелязали, че в последно време се запалих по историите с животни, но започвам да мисля, че наистина стигнах върха им с “Хълмът Уотършип” и макар винаги да е най-добре човек да се запознае първо с книгата, адаптацията на “Нетфликс” е също толкова задължителна. Една великолепна и красива история за смелостта, жертвоготовността и приятелството.

Не се боим от никой елил.

Не се боя от никое куче.

Не се боя от нищо!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор