Tales from Watership Down

watership tales

Tales from Watership Down e сборник с разкази в три части, който служи едновременно като продължение и прелюдие към класическия роман “Хълмът Уотършип”, продал 50 млн бройки по целия свят. С тази антология авторът Ричард Адамс затвърждава мястото си на един от големите британски автори в жанра, способен да застане редом до митотворците Дж.Р.Р. Толкин и К.С. Луис.

Първата част от антологията запознава читателя с Ел-Ахрейра, митичния принц на зайците, извършил много подвизи благодарение на блестящия си ум. С неговите истории Адамс успява да разкаже автентично звучащи приказки, които хем напомнят на истински фолклор, хем носят онова чудато усещане на качествената литература за животни, която едновременно говори на хората, но запазва и чуждата перспектива – в случая показвайки зловредното човешко влияние върху природата.

Втората част от разказите е продължение на една от приказките в първата книга, като се спира на премеждията, сполетяли Ел-Ахрейра на връщане от пътуването му до Черния заек от Инле, въплъщението на смъртта в митологията на дългоухите животинки. Подобно и на първата, тя запазва усещането за автентичност, но в същото време звучи и съвременна. Това нещо читатели на Адамс забелязват като доказателство за гения на автора, сполучил да създаде уж старинни легенди, но през заешката перспектива, ограничена от краткия им живот. Така в предполагаемо дълбока древност виждаме хора с цигари и автомобили, което не е нелогично – от гледната точка на заек 20 години са като векове за нас.

tales watership

Третата част, която е най-малко впечатляваща, но също много интересна, е продължението на първата книга, в която се връщаме на любимите герои – Леско, Петко, Голям перчем. Адамс избягва изкушението да вкара нова заплаха като генерал Ранилист, а вместо това се съсредоточава в описанието на ежедневието в Ауслата (дома на зайците), като обаче нито за миг не доскучава – животът на заек е всичко друго, но не и безинтересен.

Едно от нещата, за които ще съм благодарен на Ричард Адамс е играта с мащаба, която прави. Епичното, доказва той с книгите от света на Хълма Уотършип, не зависи от грандоманията в ескалиране на заплахите, връхлитащи героите, а от перспективата. Например за човек пътуването от една могила до друга е усилие за два часа, но за заек би било истинска Одисея. От наша гледна точка няколко невестулки са неприятни вредители, но за зайците са страховити неприятели, заплашващи дома им. Умението да пресъздаде това не би било по силите на слаб автор, затова аз изпитвам възхищение от Ричард Адамс, който е един от най-талантливите творци, на които съм попадал. Доколкото знам, двете издания на първата му книга нямат успеха, който заслужават у нас, затова ви препоръчам да си закупите “Хълмът Уотършип” и кой знае – ако имаме късмет, някой път може да видим и тази втора книга на български. Заслужава си!

TalesFromWatershipDown

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор