Любовните истории за Хари и Драко

draco harry

В книгите на Джоан К. Роулинг, двамата млади магьосници Хари Потър и Драко Малфой са заклети врагове. Не би могло и да бъде иначе, та нали двамата изглеждат като свои антиподи – единият състрадателен, с тежко детство, загубил родителите си, другият арогантен и разглезен. Но още в златните като популярност години на поредицата, когато феновете за пръв път започнаха да пишат свои любителски версии (фенфикове) на историята в Интернет, се случи нещо странно – много автори видяха в отношенията им не омраза, а любов и ги събраха като гей двойка в собствените си произведения. В края на месец юни, по света посветен на равноправието между хора с различна сексуална ориентация, разглеждаме този куриозен елемент в историята на фендъма и някои от най-знаковите произведения в него.

harryhbpbanner-1

Преди всичко трябва да кажем, че в книгите на Роулинг няма пряка подкрепа за такава интерпретация, макар сама тя да не се е възползвала от правото си да прекрати писането на такива произведения в Интернет. Между Хари и Драко действително има силна емоция, но тя е подчертано антагонистична и е плод на различните ценности, които имат – Хари подкрепя Дъмбълдор и равните права между магьосниците, потомци на мъгъли и онези от чистокръвен род, а Драко се възхищава на лорд Волдемор и нарича децата на хора с немагьосническа кръв с презрителното “мътнород”. Въпреки това, в крайна сметка Драко търпи развитие на образа си и не разкрива Хари на смъртожадните в седма част, а Потър му връща жеста, като го спасява по време на последната битка за “Хогуортс”. След години, в събитията, описани в “Хари Потър и Прокълнатото дете”, двамата имат ако не дружески, то поне нормални отношения, а синовете им направо стават най-добри приятели.

draco cute]

Но какво би станало, ако има нещо повече? Различни писатели са давали опит да отговорят на този въпрос, най-вече в годините преди излизането на финалните книги от поредицата. Сред първите, които придобиват популярност във фендъма е авторка, пишеща с псевдонима Ризен. Тя вкарва героите в абсурдна драма – Драко се влюбва в Хари след изпиването на вълшебна отвара, което води до поредица от конфузни и неловки ситуации. Историята им, разказана във фика Irrestistible Poison (“Неустоима отрова”) става толкова популярна, че по-късно и други автори, като Ана Фугаци в Bond (“Връзка”) или Берен в Golden-Tinted Spectacles (“Очила със златен отблясък”) развиват подобни сюжети, а любовният еликсир се превръща в същинска тропа на любителите.

rhysenn

Други творци, като писателката и художничка Наади, виждат в тяхното съперничество толкова силно чувство, че то може да е само неразбрана от самите тях любов. В нейния фик Checkmate (“Шах и мат”) Драко Малфой отдавна е влюбен в Хари, но не е знаел как да изрази чувствата си, освен като демонстративна неприязън. В седмата година, когато войната с Черния лорд е към своя край, той решава да сподели чувствата си с Хари, който изненадващо откликва на тях… което застрашава живота и на двамата. Тази история също има своите верни читатели, впечатлени от професионалния начин, по който е разказан драматичния сюжет и това не е изненада, тъй като самата авторка е занимавала професионално с фентъзи и е с писателски опит, което разбива клишето, че само разгонени тийнейджърки пишат подобни истории. Разбира се, клишето не се е появило от само себе си и действително в Интернет има твърде много фикове, чието съдържание не заслужава обстоен коментар. Не за тях обаче е статията.

harry_and_hedwig

Хари с Хедуинг – илюстрация от Naadi

Има и автори, използващи една хомосексуална връзка като начин, по който да развият героите на Роулинг отвъд калъпа на противопоставянето между доброто и злото. В драматичния епос Eclipse (“Затъмнение”, заглавието обаче няма нищо общо с едноименната книга от поредицата “Здрач”) авторът с псевдоним Mijan развива сюжет, в който Драко отвлича Хари и го отвежда на сигурна смърт във владенията на лорд Волдемор, но се влюбва в него, вдъхновен от куража и смелостта му, а това от своя страна го да премисли това на коя страна е застанал. От друга страна, в Underwater Light (“Подводна светлина”), Сара Рийз Бренан, пишеща тогава под псевдонима Maya, предлага история, в която Хари заварва Драко в изпитание като това с Рон от четвъртата книга и така той трябва да разчупи капаците, които сам си е сложил, за да разбере защо другото момче е станало толкова важно за него.

underwater light

Понякога авторите намират любовта между двамата в годините след завършването им. В Transfigurations (“Трансфигурации”) на Resonant, фенфик, спечелил си похвалите на професионален автор като Лоис Макмастър Бюджолд, Хари изпитва такава травма след последната си битка с Волдемор, че напуска Англия, а при завръщането си в “Хогуортс” само Драко е този, който може да го извади от черупката му.

Draco.Malfoy.full.853798

Всички тези сюжети могат да прозвучат скандално на някои читатели, особено в България, страна, в която на равните права между хората с различна сексуална ориентация се гледа или с насмешка, или с открита враждебност. Това чувство вероятно се е засилило сред драмите от 2020-та година, когато Дж.К. Роулинг застана срещу някои от твърденията на транс активисти и така си навлече гнева на ЛГБТ общността. Преди да бъде заклеймена обаче трябва да имате предвид, че е във властта й да изтрие всички споменати произведения, интрепретиращи героите й като гей. Това, че не го прави означава, че е слабо вероятно да е толкова нетолерантна, колкото я изкарват и макар в нейните книги и филмите по тях Хари и Драко (изиграни съответно от Даниел Радклиф и Том Фелтън) да са строго хетеросексуални, тя е допуснала това да не е така в алтернативните светове, родени от въображението на фен авторите. В същото време, големият брой подобни произведения вероятно потвърждава впечатлението на много активисти за човешки права, че тези хора са невидими за обществото и в състояние на невъзможност да получат признание се опитват да преживеят любовта си, пречупена през един нестандартен поглед върху любимите герои.

Harry Viria Art

Илюстрация на Viria

Любовните истории за Хари и Драко в Интернет (известни сред феновете като Drarry или на български “Драри” от имената на героите) са твърде много и действително в голямата си част с ниска или никаква художествена стойност. В същото време, както гласи клишето, поради количествените натрупвания са се появили и някои качествени заглавия, като споменатите от мен в тази статия. И макар те да не са за всеки, трябва да се каже, че по свой начин те също са обогатили фендъмът на “Хари Потър”, правейки го по-голям и необятен, отколкото дори самата му създателка Дж.К. Роулинг е могла да предположи, че ще стане.

dans_l__escalier_by_clefchan

Статия на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор