The Haunted (Ed & Lorraine Warren #3)

haunted new

Поговорките, че който търси намира и любопитството убива котката важат в пълна сила за мен. Дълги години се чудих дали ще намеря книга, по-страшна и потискаща от “Ужасът в Амитивил” и накрая успях да го направя с “Haunted” на Ед и Лорейн Уорън, написана в съавторство с Робърт Къран – смразяващо кръвта свидетелство за обсебване, базирано на действителни събития.

Джак и Джанет Смърл са двойка от щата Пенсилвания, която изглежда като идеалното американско семейство – вярващи, порядъчни и трудолюбиви хора с прекрасни дъщери и сплотено семейство – живеят в една двойна къща с родителите на мъжа. В първите години от брака им, бъдещето пред тях изглежда безоблачно. Но за съжаление такова семейство, живеещо по Божиите закони, е обида за злите сили и постепенно те намират път към тях – първоначално като необичайни и неприятни събития от рода на тропане по стените, повреда в техниката и неприятни миризми, а после и като привидения, които с времето изглеждат все по-заплашителни и отблъскващи. Постепенно щастието си заминава от дома на Смърл, а животът им се превръща в постоянен стрес. Църквата, на която винаги са разчитали, не иска да се ангажира, предпазлива от негативните реакции на скептиците. Единствената надежда е в консултацията с демонолозите Ед и Лорейн Уорън, известни с разследването си в Амитивил. Но този път дори и те ще бъдат смаяни от съпротивата на демон, чиято злост изглежда по-лоша от всичко, с което са се срещали досега…

Кратка консултация с историята на Смърл в “Уикипедия” ще Ви покаже, че това е един от поредните паранормални случаи, който има както убедени поддръжници, вярващи в автентичността им, така и хора, смятащи, че става дума или за измама, или за масова психоза. Нищо от това не отнема от силата на книгата, която е написана в сух, документален стил, придаващ още по-ужасяващо звучене на нещата, за които разказва, чудовищни, кошмарни проявления на абсолютното зло, в които като че ли няма цел и смисъл. Какво може да наклони везните към хипотезата, че историята все пак е истинска? За разлика от филмите в поредицата “Заклинанието”, където нещата винаги завършват с хепиенд, тук случаят изглежда никога не се приключва окончателно и изследователите са принудени да признаят, че понякога има проблеми, които нямат окончателно решение, а само временно облекчение.

Haunted е потресаваща история и макар вече да съм доста опитен читател в хоръра, изгубих съня си заради нея. Препоръчвам само за хардкор фенове на паранормалното с железни нерви!

haunted classic

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор