The Blob (1958)

the blob 1958

Преди време в Цитаделата бяхме направили ревю на филма “Пихтията” от 1988-ма година, който обаче е римейк на по-стар филм. Сега дойде моментът да представим и баш класиката от 1958-ма, където участва легендата Стив Маккуин. Филмът е остарял като марково уиски и носи неподправено удоволствие, което на крилете на носталгията е може би е по-силно, отколкото в годината на излизането му.

Стивън е младеж, излязъл на среща с гаджето си, когато забелязва как от небето наблизо се стоварва метеорит. За съжаление това е яйце и от него излюпва слузесто, безформено същество, което се закача за ръката на намерилия го добродушен старец. Стивън откарва човекът на лекар, но се оказва, че медицината е безсилна през този ужасен пришълец от космоса, чиито размери набъбват с количеството храна, което поглъща. Сега младежът трябва да предупреди полицията в родното си градче за гибелната заплаха, ала за съжаление на ченгетата е трудно да повярват в историята му…

steve mcqueen

От днешна гледна точка филмът изглежда много стилен, защото е сниман през 50-те, а тогава хората сякаш са имали по-голяма класа и това личи както в облеклото, така и в отношенията им. Стив Маккуин е по-голям, отколкото трябва да героят му и това се усеща, но няма значение заради невероятно силното му присъствие, по-късно позволило му да се превърне в истинска звезда. Чудовището е направено добре, поне като за времето си, а макар да няма кървища като в римейка се усеща, че то е наистина почти неунищожима заплаха. Филмът завършва с обещание за продължение, което може и да видя, макар че с други герои и различен актьор в главната роля магията няма да е същата. Интересно е, че като схема на сценария, почти дословно същият е и “Клоуните убийци от открития космос”, просто съществата са различни.

Като цяло това е класика на фантастиката и хоръра, която си струва да бъде гледана и на фона на съвременните бози изглежда като елегантен валс, сравнен с чалга кючек. Шапки долу за хората от онези години!

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за The Blob (1958)

  • Alexander  :

    Вторият филм Beware the Blob вече е откровена комедия и прекалено лигав за вкуса ми. Няма да го ревюираме, поне не и на този етап.

Оставете отговор