The Alchemist’s Secret

alchemist secret

“The Alchemist’s Secret”, издадена на български от “Обсидиан” преди години под заглавието “Ръкописът на Фулканели”, е първата книга от поредицата за екшън героя Бен Хоуп, на който ви обърнахме внимание в ревюто на романа “Конспирацията Моцарт“, представен пред читателите на сайта ни през лятото.

Бен Хоуп е бивш военен, напуснал служба, за да помага на уязвимите – той спасява отвлечени деца и дарява похитителите им с брутална, но заслужена смърт. Най-новата му поръчка обаче е по-необичайна, тъй като с него се свързва старец, чиято внучка умира от рак. Човекът разполага със сериозни средства, но дори и най-добрите лекари в света са безсилни срещу болестта и единствената надежда остава в мистиката. Преди много десетилетия на Земята е живял алхимик на име Фулканели, който, според мълвата, открил еликсира на живота и с него успял да победи старостта и болестите, за да изчезне безследно. Сега Хоуп е пратен да открие тайната му… без да подозира, че по дирите й е тръгнал и опасен религиозен култ, който няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си!

Скот Мариани е описван от критиката като микс между Дан Браун и Матю Райли, като смесва конспирациите на единия с динамичното действие на втория. Без да съм чел “Шифърът на Леонардо” виждам, че идеята и тук е доста сходна, но реализацията наистина напомня за романите на Плашилото от Райли, с много екшън, битки и престрелки. Бен Хоуп е готин герой със силна лична драма, която обаче не му пречи да наказва лошите, когато ги докопа, а те от своя страна са безмилостни и отвратителни.  Прочетох книгата за няколко вечери и останах доволен от нея – нямаше нито една скучна страница, а обратите, макар и не чак непредвидими, бяха добре направени. Скот Мариани е идеалният автор ако обичате напрегнати трилъри и аз си закупих още няколко книги от него на Панаира на Книгата, които се надявам да мога да прочета в най-скоро време!

Оставете отговор