Tekken 7

tekken 7 cover

Tekken 7 е бойна видеоигра от Namco и поредна част от популярната поредица. Когато се появи на пазара за конзоли тя бързо стана хит заради изключително красивата си графика и голямото разнообразие от страхотни персонажи, поради което беше сигурно, че щом се сдобия с подходящата система (в моя случай “Плейстейшън 4”) ще си я закупя. След няколко дни разцъкване мога да кажа, че я типична за серията си, като носи както плюсовете, така и минусите й.

tekken 7 jin

Джин Казама е успял в ужасяващия си план, разпалвайки световна война между корпорациите “Мишима Зайбацу” и “Джи Корп”. Кръвопролитията са събудили от сън библейския демон Азазел, а Джин е успял да го победи, по този начин спасявайки човечеството, макар и на ужасна цена. Сега Казама е изчезнал, а свирепият старец Хейхачи се връща начело на “Мишима Зайбацу”, давайки началото на нов Турнир на Железния юмрук, с който се надява веднъж и завинаги да си разчисти сметките с бунтовния си син Казуя Мишима. Адските сили, прокълнали рода им обаче и този път няма да останат встрани от конфликта…

heihachi

Tekken 7 има няколко варианта за игра, като и този път (както в ревюто си за петия Street Fighter) ще прескоча онлайн опциите, тъй като не обичам да играя в мрежа. Най-първо място може да превъртите историята (Story) на играта, като е важно да отбележите, че при записване на играта в паметта на вашата конзола, тя се зарежда малко по-бавно и трябва да почакате. Сюжетът се следи от погледа на журналист, който събира информация за действията на различните герои, тъй като търси начин да отмъсти за семейството си, загинало в световната война. Колкото повече напредва разследването му, толкова повече той открива, че реалните врагове не са гордите и жестоки мъже като Джин, Казуя и Хейхачи, а демонични духове, които ги контролират зад кулисите.

kazuya

Докато журналистът обикаля света, вие влизате в ролята на различни персонажи и се биете както с войници на корпорациите, така и с други големи герои от играта, като трудността рязко скача след разкритията на Лий Шаолан, красивия бизнесмен, отгледан от Хейхачи, но изхвърлен от семейството след като разбира, че кръвната линия е обсебена. Сюжетът е много интересен, като ми прави впечатление че демоничното присъствие в живота на хората става основен фокус дори на тази футуристична игра за бойни изкуства, може би нещо, което е продиктувано от резкия брой обсебвания, докладвани на Църквата и психиатриите в реалния живот – мрачна тема, може би вдъхновила включването на любимия ми нов герой в играта, харизматичния екзорсист Клаудио.

claudio

Ако не ви се занимава с историята на играта, може да се прехвърлите на по-стандартните за бойна игра опции. Те се намират в менюто офлайн. С опцията “Аркада” (Arcade) попадате на типичното меню, в което си избирате някой от героите, а после влизате в серия битки със селекция от останалите и така докато стигнете до боса, който се редува между Акума, дошъл на гости от Street Fighter и Казуми, жена, която по време на финалното сражение бива обсебена и получава допълнителни нечисти сили. Тя ми се стори по-трудна от двамата, като все пак трябва да кажа, че като демон е подобна на Дяволския Джин и няма да Ви изкара ангелите с визия а ла Садако от “Рингу”, така че играта не опитва да Ви плаши.

akuma tekken fight

Друг вариант на играта е “Битка за Съкровища” (Treasure Battle), в която влизате в сражения със серия образи, които компютърът е подготвил за вас. В тази секция трупате кредити за разкрасяване на любимите си герои и сериозно покачвате ранга си като майстор на бойните изкуства, но с това и враговете Ви стават по-силни, а не може да заличите напредъка си. Това е досаден остатък от предишните части на поредицата и е неудобно, ако сте оставили играта настрана за дълго време. Друг минус е, че за разлика от сходното меню “Призрачна битка” (Ghost Battle) в предишни части, тук нямаш избор от няколко персонажи за следващ противник – върви нагоре по реда на компютъра като в Arcade, крачка назад за поредицата!

shaheen vs lars

Versus опцията (“Срещу”) за съжаление е само за игра с приятел вкъщи и не може да избирате да се борите срещу образ, с който вие искате да се биете, но да го раздвижва компютърът. Невероятният инат на Namco да добави тази опция, която я има в поредици като Street Fighter и Soul Calibur е влудяваща. Има и опция за тренировки, естествено – Practice. Вместо Versus с образ, раздвижван от компютъра. Знам, че звуча кисел, но играта не е особено евтина и затова се сърдя за недостатъците й.

devil jin vs paul

Имате варианти да променяте вида на героите, като слава Богу парите в Treasure Battle изглежда се печелят по-леко отколкото в предишните части на играта. Това става от менюто Customization. От Jukebox пък може да си изберете музика от играта за слушане, а тя не е неприятна. Надолу има опции, сред които е и тази за трудност. Тя никога не може да е прекалено лесна, макар може би една идея по-добре от предните части. Още по-надолу в менюто има информация за играча, магазина на “Плейстейшън” и варианта за виртуална реалност.

hwo tekken 7

Понеже похейтих в това ревю, все пак ще изтъкна и хубавото в играта, а то е невероятно богатия избор от герои. Стари и любими персонажи като Джин, Ларс и Хуоранг се завръщат,а новите персонажи като арабския воин Шахийн и споменатия по-горе Клаудио също са готини и колоритни и има шанс да изместят утвърдените Ви любимци или поне така стана (донякъде) с мен.

jin vs hwo

Графиката е великолепна, може би дори с една идея ми идва по-реалистична отколкото би ми било идеално, но няма какво да я критикувам. Играта е СТРАХОТНА за гледане и това даже може да е риск по време на битките, тъй като се зазяпвате в образите и се разсейвате от играта, а Tekken 7 не прощава това.

hwo vs jin

Като цяло Tekken 7 е идеална за любителите на поредицата. Ако сте харесали предишните части, ще харесате и тази. Красивата графика и готините образи правят заглавието задължително за феновете на биткаджийските истории. От друга страна, претенцията за по-сериозна трудност и някои ограничения в опцията, характерни за серията, правят преживяването за геймъри, които не са виртуози на джойстика идея по-тегаво, отколкото би било идеално. Въпреки това, ако сте фен, Tekken 7 е задължително заглавие за колекцията Ви.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор