Street Fighter V Arcade

street fighter 5 arcade

След като по-рано тази година съживихме рубриката с две ревюта на игри за браузър, подхождаме малко по-сериозно и Ви представяме Street Fighter V Arcade, поредна част от класическата поредица биткаджийски игри и първото заглавие, което изиграх на новия си PlayStation 4 (за толкова имах финансова възможност, 5 щеше да ми дойде нанагорно).

“Уличен боец” няма нужда от голямо представяне, култова поредица поне от втората си част насам, тя беше мания за не едно и две поколения и има адаптации на филми и анимета, никоя от които няма чара на самите игри. Частите реално са повече, но да кажем, че това е петият голям епизод от историята, събираща най-добрите бойци в света в спор кой е най-добър. Тук са легендарните Риу и Кен, красавиците Чун Ли и Ками, харизматичният и жесток Вега, страховитият М. Байсън и много други, срещу които ще може да се изправите.

ryu sf5

Сред минусите на играта, които веднага ми се набиха на очи е това, че иска да се включиш онлайн, тъй като извън Мрежа преживяването не е съвсем пълноценно. Твърде лошо, тъй като аз не обичам да играя в Интернет и затова реших да погледна какво има офлайн. От самото начало Street Fighter V ти предлага да овладееш основни техники, та да не тръгнеш гол и бос в битките, нещо, което ще е полезно на начинаещи играчи.

Веднъж влезли в основното меню имате няколко варианта на игра, като основният, както може да предположите от заглавието на версията, която закупих е Arcade. Той е много добре развит и предлага няколко уникални варианта да превъртите играта – като минете през стълбите с врагове от предишните части, но естествено с графиката и визията на новата част. Тук е менюто с ограничен брои воини от първата част, предлагаща едва четири сражения до титлата, тук е култовата втора част с 8 битки, Стрийт Файтър Алфа с 10 сражения, трета и четвърта съответно с 6 и 8, а накрая и актуалният пети епизод с цели 11 битки. Вие избирате нивото на трудност, като за разлика от други продукции от типа на Dead or Alive например ако искате да Ви е лесно, тъй като не сте професионален геймър, играта ви дава тази възможност. На най-ниското ниво на трудност играта е напълно превъртима, дори ако на края ви чака боса М. Байсън, който е една идея по-труден. Когато спре да ви бъде предизвикателно, превключвате на следващо ниво на трудност и така се забавлявате истински и пълноценно.

ken sf5

Второто меню Story е малко странно, тъй като има обща опция, за която трябва да си онлайн и история на героите, която предлага да изиграете нещо като увод в биографиите им, за да ги опознаете добре. Може да си играете и с костюмите на персонажите.

Моята любима част от играта е Versus. В нея сами си организирате индивидуални битки, като селектирате както героя, с който вие ще играете, така и опонента му, подбирате ниво на трудност (по-нюансирано отколкото при аркадите, но още по-удобно), решавате на коя арена да се срещнете, колко рундове да продължи двубоя ви. Това е изключително забавно и може да изгълта страшно много време. Така ще може да разучите лесно и приятно повечето от героите, тъй като има значение кой ще изберете – персонажите се различават по умения, бързина, сила, ловкост и така нататък. На лесните нива това не е от чак такова значение, но от нормална трудност нагоре се усеща и на свой гръб мога да кажа, че сред гъвкавия и атлетичен Вега, с който можех да скачам и дера както си искам, Кен и Наш ми се видяха като москвичи.

vega sf5pro

Тук е моментът да разкажа и нещо повече за персонажите. Част от тях са заключени и трябва да се плаща за тях, което е досадно, но основните герои ги има – Риу и Кен са най-популярни, но освен тях може да избирате босове от предни игри като Вега и Байсън. В крайна сметка има достатъчно образи, за да се забавлявате поне като за начало, а между тях има тръпка и интрига, тъй като си оставят коментари след победа. Класиката е в добродушното окуражаване на Риу към Кен и обратно, но като фен на нарциса Вега не мога да не оценя как соли победените от него противници, кой бил грозен, кой тъп и така нататък.

В меню Challenges избирате да отговаряте на различни предизвикателства, като да правите съответни комбота, да оцелявате в серия битки с противници на една кръв и т.н. Това е приятно и забавно, като ви опознава да свикнете още повече с играта.

rashid vs vega

Менюто Battle Settings, където може да посочите любими бойци и арени ми се видя малко странно, но все пак интересно. Може би тук трябва да кажа, че макар да създава 3д илюзия, играта си 2д файтър като предните части и така остава вярна на автентичното усещане, което “Уличен боец” винаги е носила.  Графиката е много добра и макар физиката на героите често да изглежда преувеличена си остават съответно красиви или зловещи, вече това си зависи от отделния персонаж. Музиката на играта е приятна и макар да не мога да я нарека супер запомняща се, в никой случай не дразни. Звукът също е добър, което едва ли е изненада за съвременна игра.

Като цяло Street Fighter V Arcade е чудесна игра дори за хора като мен, които рядко се занимават да цъкат на конзоли, било заради възрастта, било заради липсата на свободно време или изобилие от хобита. Всъщност преди да я купя аз исках да имам четворката, но понеже не я намерих, взех тази и не останах разочарован. Това е чудесно приключение с готини герои, поне един от които – Вега – ми стана любимец! 🙂

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор