Swimmer (Jim Rook #5)

swimmer

Петата книга от поредицата за учителя на проблемни деца Джим Рук го изправя срещу отмъстителен воден дух, свързан както с миналото му, така и с най-новата митология на света – градските легенди.

След битката си със Снежния човек от Аляска, Джим Рук е решил да приключи ангажиментите си с проблемния клас в Ел Ей и да замине за Вашингтон, където да приложи иновативната си учителска методика в цялата страна. Тогава обаче се обажда негова бивша ученичка, преживяла нещо ужасно – детето й е било удавено, а полицията е убедена, че става дума за инцидент. Джим е свръхсетивен и вижда паранормалното, след като едва не е умрял като малко момче. Той бързо долавя, че жертвата е поразена от воден дух, призрак, материализирал се физически с вода. Това, което обаче не знае е, че духът ще започне да убива всеки, който той някога е обичал… и ще му останат броени дни, за да спре отмъщението на ПЛУВЕЦА…

Тази книга за Джим Рук не е така добра като предишните от гледна точка на това, че не използва реална митология за вдъхновение, а и злодейката, макар и с разбираема мотивация, е адски дразнеща, макар и наистина страшна. Сцените с удавянията са добри, като има две, които са наистина епични и си плачат за филмиране. Финалът лично за мен беше предвидим, но това не го направи по-малко въздействащ. Като цяло солиден хорър, който може и да не втрещи запалените читатели на автора, но си остава много над средното ниво.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор