Plague

plague

Ако трябва да съм честен, стори ми се като проява на лош вкус да ревюирам в сайта точно тази книга от Греъм Мастертън, предвид реалността, в която живеем през последните две години. Темповете на ваксинация у нас обаче ме убедиха, че може скоро и да не видим край на пандемията, затова реших да пренебрегна етиката и да представя този чудовищен роман, в който авторът на класиката “Маниту – Кошмар в Манхатън” описва края на света, идващ като смъртоносна чума.

Когато д-р Петри получава среднощно обаждане от родители, обезпокоени заради тежко заболяване на детето си, той няма как да подозира какво предстои. Дните на детето вече са преброени, а причинителят на смъртта му е чумен бацил, еволюирал по чудовищен начин, така че антибиотиците да не могат да го спрат. Заразата се разпространява в днешния модерен свят така както през средните векове и за броени дни измират първо хиляди, а после и милиони. Паникьосани, от правителството отричат какво се случва, а после опитват да ограничат разпространението на чумата до щатите, където заболяването е възникнало. По някаква причина д-р Петри обаче е сред малцината, незасегнати от болестта и сега ще трябва да опита да спаси себе си и дъщеря си от сигурната смърт, която ги очаква сред чумавите…

plague mass market

Греъм Мастертън е майстор на катастрофичните романи, както е доказвал в книгите си Famine и Drought, а умее да описва и страховити епидемии, свидетелство за което са няколко от по-късните произведения в поредицата “Маниту”. Plague е може би най-бруталната му книга от гледна точка и на това, че практически надежда няма, а в стремежа си да оцелее, главният герой понякога постъпва отвратително, като може би най-страшното е, че в нито един момент не звучи прекалено или дори жестоко – просто един мъж, опитващ се да спаси дъщеричката си. Останалите образи в книгата също са интересно развити, хора, увлечени от амбициите и слабостите си, които не подозират, че живеят в последните дни на цивилизацията. Картините на обществен колапс са брутални и правдоподобни, а финалът на историята идва рязко като острието на гилотина.

Plague e книга, подходяща за ценителите на безкомпромисния ужас, които нямат нужда от бучка захар накрая.

plague new

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор