Mirror

Mirror1cover

Огледалата – наглед прости остражения на нашия външен вид. Дали не крият нещо повече? Това е отговорът, който си задава Мартин, главният герой в романа Mirror на писателя Греъм Мастертън, автор, който за пореден път затвърждава челната си позиция в моята лична класация за хорър.

През 30-те години Холивуд бил запленен от Буфълс, прекрасно и красиво момче, което в невръстна възраст станало звезда с успешните си мюзикъли. За жалост неговата история била прекъсната безжалостно – собствената му баба го съсякла в дома им, а до края на 80-те светът на киното не се съвзел от шока. Затова, когато Мартин, сценарист на телевизионни сериали, предлага на агента си Морис идея за биографичен филм, посветен на Буфълс, той получава категоричен съвет – да не се занимава с тази история, ако иска да има успешна кариера. Мартин обаче, станал фен на Буфълс от малък, не се отказва, а когато открива, че възрастна дама продава вещите от истинската му къща на старо, не се сдържа и си купува огледалото на момчето. Говори се, че жестокото убийство се случило точно пред него. Когато Мартин внася огледалото в дома си, неговият хазяин предупреждава, че от това няма да излезе нищо добро. И наистина, още същата нощ в жилището на сценариста започват да се случват зловещи и необясними събития…

Винаги е трудно да се направи стройна класация за това кой е най-добър автор в даден жанр и хорърът не прави изключение. Кинг е най-популярен, Кунц обаче го гони по петите. Лъвкрафт е измислил невероятни светове. Уилям Питър Блати пък преплита много философия в сюжетите си.

Но най-страшен? Най-епичен? Най-мащабен? Най-четивен? На това мисля, че мога да отговоря. Греъм Мастертън. А Mirror е може би най-добрата му книга, по-завладяваща дори от класиката “Маниту”. Всичко в нея е написано изключително прецизно. Въведението в света на Холивуд, служещ като декор за предстоящия кошмар, главните действащи лица, всеки от които звучи като жив човек. Странните събития, които постепенно стават зловещи, а после ескалират в апокалиптични. Сюжетът, който започна като банална история за призраци, но после преплита библейските пророчества с книгите на Луис Карол, за да разкаже една наистина чудовищна история, изпълнена с дементни видения. Атмосферата, наситена с почти уютно плашещата мистерия за убитото дете актьор, който се изкривява и вледенява с мрака на Армагедона.

Това е книга, задължителна за всеки хорър фен, който владее английски и има възможността да прочете. Но един съвет – направете го на дневна светлина. Нощем става страшно…

mirror2_cover

Един коментар за Mirror

  • Цитаделата  :

    […] е отговорът на Греъм Мастертън към нея, така както “Mirror” е реплика към историите за Алиса на Луис Карол, а […]

Оставете отговор