Grey Knights /Warhammer 40 000/

grey knights
След всички ужаси за плъхове, мъгли и индианци, които изчетох в последно време реших да се върна на 41-вото хилядолетие на Warhammer, където всякакви заплахи от този и много по-сериозен тип биват посрещнати от мечовете резачки и мощните пушки на космическите пехотинци, богоподобните воини, създадени от безсмъртния Император за да защитават човечеството сред звездите. За нещастие в този етап от историята на човечеството Императорът отдавна стои безжизнен на Златния си трон и остатъка от живота в него е насочен в това да пази телепатично хората от постоянните заплахи на Хаоса. В това време из галактиката непрекъснато се появяват демони, а най-сигурният начин те да бъдат спрени е с помощта на Сивите рицари, онзи орден на пехотата, който е най-близък до Инквизицията.
Аларик е млад Сив рицар, който според мнозина обаче има качествата да бъде водач. Под неговото ръководство пехотинците са успели да се справят с опасен враг, инквизитор Валинов, който е изоставил светлата вяра в Императора и е минал на страната на Хаоса. Но младата инквизиторка Лигея подозира, че конспирацията на Валинов е много по-дълбока и сериозна. Тя е убедена, че той е част от култ, пуснал пипала в много планети, чиято крайна цел е да върнат към живота могъщия демон Гаргатулот, един от най-опасните слуги на Тцеенч, извратения бог на промяната и едно от четирите основни лица на Хаоса. Преди хиляда години Сивите рицари са се изправили срещу Гаргатулот и са постигнали победа на мъка. Сега върху плещите на Аларик пада задачата да се изправи срещу коварния демон. И докато цялата галактика се тресе от войната с новите завоевания на предателя Абаддон, чиито армии излизат от измерението на Окото на Ужаса, то Аларик и спътниците му започват смъртоносно разследване, което ще ги сблъска с изключително извратени и зли противници…
Бен Каунтър е автор на любимата ми книга от Ереста на ХорусGalaxy in Flames, затова подходих с оптимизъм към книгата. За жалост, Сивите рицари не ме грабнаха така както други сходни произведения за 41-вото хилядолетие като Deus Encarmine или Angels of Darknessно не мога да отрека, че авторът се е постарал да напише интересна книга, в която създава интересен сюжет около наистина страховит злодей, който по присъствие и размах на плановете си напомня Великите древни от произведенията на Х.Ф. Лъвкрафт. За съжаление Аларик и неговите спътници не ми станаха особено любими като герои, но пък епичните битки между тях и слугите на Гаргатулот донякъде компенсираха това. Така крайният резултат е, че Grey Knights е силна, макар и не гениална книга. Ако обичате космически пехотинци, шансът да я харесате не е малък.

Тагове:  

Оставете отговор