Graveyard (Ed & Lorraine Warren #1)

graveyard

Ед и Лорейн Уорън са може би най-известните паранормални изследователи на ХХ век, а някои от най-известните им случаи са послужили за основа на филмовата поредица “Заклинанието”. Това накара издателство Graymalkin да преиздаде класическите им книги, а ние започваме прегледа на поредицата с първата част, антологията Graveyard (“Гробище”).

Ед и Лорейн Уорън са родом от щата Кънектикът, където основават дружество за изследване на случаи, които науката все още не може да обясни. В първата част от този сборник те се спират на различни легенди от историята на щата, които според тях свидетелства, че в него има паранормална активност още от годините на първите заселници. Историите са интригуващи, плашещи и изпълнени с меланхолия, като най-често срещите на хората с духовете променят изцяло живота и светогледа им. На мен особено силно впечатление ми направи разказът за хора, висели духове на някои от пионерите, населили Кънектикът два века по-рано. Най-плашещ пък бе разказът за убиец, неуспял да избегне наказанието поради поредица свръхестествени явления.

graveyard british

Втората част на Graveyard засяга вече случаи, които клиенти на дружеството са разказали като свои преживявания. Макар разказите на Уорън да са послужили за основа на множество филми на ужасите, някои от историите всъщност са обнадеждаващи, като този за духа на млада жена, предотвратил жестоко изнасилване, както и друг за безтелесен глас, окуражил войнишка съпруга затова, че мъжът й все още жив, макар да е във Виетнам. Разбира се, други от историите са по-скоро потискащи, като тази за убиец от миналото, опитваш се да накара мъж да заколи съпругата си, за старец, приемащ демоничен вид пред внучката си и за мен най-потресаващата история за дух отмъстител, който примамва убиец в гробището с измамния вид на красива жена, преди да разкрие истинската си форма.

Разбира се, много читатели биха се усъмнили, че всички тези истории се базират на действителни събития, както Уорънови твърдят, макар те да казват, че в дружеството им са идвали  “професионални скептици”, които след работа на терен драстично променят позицията си. Дори за такива хора обаче книгата би представлявала интересна колекция от призрачни и автентично звучащи истории, пък ако вярвате на авторите, то тогава преживяването от четенето ще е дори по-вълнуващо. Ед и Лорейн Уорън работят с помощта на професионални писатели, в случая Робърт Дейвид Чейс, така че книгата е добре написана и аз лично възнамерявам да продължа нататък с поредицата.

graveyard old

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор