Free! Movie 4: The Final Stroke

final stroke poster

След невъзможно дълго за мен чакане, четвъртият филм от аниме поредицата Free!  най-после се появи в Интернет и тази сутрин специално станах по-рано, за да го изгледам. Струваше си. “КиотоАни” са продължили по прекрасен начин историята за героите, израснали в отбора по плуване на училището “Иватоби”, но се пригответе психически за много удари по емоциите.

Харука Нанасе, Рин Мацуока и Икуя Киришима вече са в подножието на върха и се готвят за голямото състезание – световното първенство в Сидни, където най-бързите плувци в света ще премерят сили. Рин се специализира в бътерфлай, Икуя е бруст, а Хару е в любимия си свободен стил, където го очакват и най-големите предизвикателства – най-бързият японец в този спорт Каеде Кинджо и абсолютният шампион Албърт Воландел, човек, за който сякаш няма граници. Техните приятели треперят за представянето им пред екраните, а в същото време се мъчат и да продължат с живота си – Соске по пътя към възстановяването от стара травма, Макото помагайки му в тренировките, Нагиса и Рей, прехвърляйки тима от Иватоби на следващо поколение ученици. Но ще издържи ли приятелството им на суровите предизвикателства в професионалния спорт?

haru swim

Ако трябва да обобщя с една дума първата част на The Final Stroke, тя ще е реализъм. Историята се развива логично и то по начин, който макар и не тежък за гледане, предизвиква размисъл. Този, който е бил твърде емоционален в подхода си към състезанията досега отново е такъв, а това му пречи да реализира потенциала си. Този, който е колеблив в представянето също. Единият, който има талант за шампион полека-лека започва да бива поглъщан от амбицията си, макар доскоро тя уж да не е значела нищо за него. Даващият всичко на което е способен не винаги успява да достигне върха. А там, както разбираме от гледната точка на шампиона, е доста самотно.

albert final stroke

Анимето е технически съвършено, с невероятно красива анимация, подсказваща, че студиото се е възстановило от бруталната атака, когато го опожариха преди няколко години. Сцените са нарисувани невероятно и хипнотично, музиката е вплетена съвършено в тях. Героите, винаги били голямото богатство на Free! отново блестят и след всички хумористични странични поредици, в които се набляга на това колко са сладки, тук затрогват и на моменти шокират с това, че са истински. Но внимавайте – финалът разбива сърцето и ни оставя повече от напрегнати за втората част от последното плуване, когато ще видим кой може да стане шампион и каква ще е цената, която ще заплати затова…

Дотогава – шапки долу за “Киото Ани”, успяха да продължат Free! по начина, по който това аниме го заслужава.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  , ,

Оставете отговор