Fearful Symmetries: The Return of Nohar Rajasthan

fearful symmetries

Нохар Раджастан е потомък на сибирски и бенгалски тигри, модифициран генетично, така че да е съвършеният войник. Преди години, неговият нюх, позволил му да работи като частен детектив, е страховита конспирация, вплела в себе си половината конгресмени на Съединените Щати.

От тогава обаче са минали много години. Раджастан се е оттеглил от големите градове, възползвайки се от правителствена програма, позволила му да се уедини в къщичка насред дивата природа, където той живее подобно на предците си, препитавайки се с лов. Тигърът някога е имал много мечти, най-съкровената от които е да види как антропоморфизираните като него животни получават равни права с човешкия род, който ги е създал. Но сега вече той е стар и просто иска да бъде оставен на мира и да си отиде на спокойствие. Тогава обаче при него идва адвокат с поръчка за 50 000 долара – да намери Мануел, изчезнал хибрид между тигър и ягуар. Раджастан не иска да се занимава с такава работа, но малко след идването на адвоката, къщата му бива взривена от екип командоси, а само рефлексите на див звяр го спасяват от сигурна смърт. Нохар тръгва по дирите на адвоката, но бива изпреварен и така ще трябва сам да намери изчезналия Мануел, който му е много по-близък, отколкото предполага…

nohar card

Fearful Symmetries e много добре написана книга и истинското продължение на класиката Forests of the Night, която ревюирахме наскоро. Между двете книги има още два романа от същия свят, които обаче скипнах, тъй като единият е ударно феминаци, а другият просто безинтересен, основно заради това, че има любимите на съвременна Америка “силни героини с характер”, а реалната звезда на поредицата е тигърът Раджастан. За щастие в това приключение той е по-готин от всякога, стар и уязвим, но в същото време вещ и неумолим. Историята за него хем ми напомня на тъжното стихотворение за стария ловец на Киплинг, предшестващо смъртта на Шир Хан, хем няма нищо общо, защото Нохар дори в последните си дни е смъртоносен противник, способен да разплете мощна и отровна конспирация. Това предполага, че книгата е екшън, което не е лъжа, тъй като има битки, престрелки и преследвания с футуристични автомобили и хеликоптери, но реалната й сила е в емоцията от търсенето на Мануел, което напомня младостта на главния герой, когато той е бил огорчен от срещата с баща си, терористичния лидер Датя Раджастан. Много ударна е и критиката към човешката цивилизация, с огромното неуважение, което ние имаме към другите живи същества на земята, с посланието, че не можем да се успокоим, ако не сме унищожили всичко, което сме създали. Все важни неща и ефективно поднесени, макар лично на мен да ми липсваше неземната кулминация от оригиналната книга. Финалът е майсторски написан и горчиво сладък, така че да те остави с надежда, но и с нищо повече.

Като цяло двете книги за Нохар Раджастан са най-доброто нещо, което успях да намеря за антропоморфни животни, а не е като да не съм търсил. Препоръчвам ги за четене и издаване у нас, но с пропуск на междинните две части, тъй като тигърът е това, което прави книгите на автора S.A. Swann интересни за четене.

nohar omnibus

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор