Fatal Fake

Fatal Fake

 

Author: Drizzt
Date: 28.08.2007


Fatal Fake e създадена през 2005 от Light’s . Базирана е на визуалната новела Fate/Stay Night, но не доразвива действието, нито го пресъздава под друг ъгъл, тя е чисто биткаджийска игра.
За разлика от повечето биткаджийски игри, Fatal Fake е 3D, което носи повече възможности спрямо 2D игрите, като например заобикаляне, измъкване от дългите удари и магии и т.н. В играта има 7 героя като всеки от тях е определен клас, а именно: Мечоносец, Стрелец, Копиеносец, Берсерк, Заклинател, Ездач и Наемен убиец. Имената не винаги отговарят на стила на битка на героите, например Ездача е с ками свързани с вериги, но за обяснението на тези странности трябва да се изиграе Fate/Stay Night.
Играта има 3 мода на игра – аркаден, версъс и тренировка. Аркадния е основен, в който избираш един от героите и целта е да победиш всички останали, при версъс изиграваш една битка срещу човек или бот, а тренировката е мод в който имаш безкрайна енергия и мана (за маната по късно). Накратко нищо ново. Сега за самия дуел. Освен четирите бутона за движение, има и четири бутона за действие – слаб, среден и силен удар (съответно бърз, нормален и бавен) и бутон, с който се извършва завиването. Естествено има скала за енергия. Особеното при нея е, че не всички щети са необратими. Когато се нанесе удар, известна част от скалата не се изпразва, а остава в сиво. Ако в последствие играчът вземе надмощие енергията постепенно се възстановява в сивата част от скалата. Освен за енергия, играчът има и скала за мана. Маната се запълва, когато се удари противникът, когато се блокира ударът на противника и т.н. Маната не се използва за всички умения (магии, хватки и т.н.),а само за най-силните. Също така героите имат и скала за блока. Това ще рече – ако противникът нанася удари върху блока постоянно, без да бъде прекъсван от ответен удар, скалата постепенна намаля, докато накрая оръжието на играча се отплесва и противникът има малко време да нанесе удар, да започне комбо и т.н. Разбира се има многообразие от умения, магии и Ноубъл Фантазми (най-мощните умения в играта).
За играта постоянно излизат нови пачове, които оправят малките бъгове, добавят нови герои и променят някои моменти от играта. Няма да се спирам на всеки поотделно, а направо ще обясня финалния резултата от всички излезли досега. Последният е v1.13. В играта са добавени 2ма нови персонажи – Гилгамеш и Истинския наемен убиец (на български звучи доста смешно). В опциите са добавени вече 6 нива на трудност, което най-сетне осмисли аркадния мод, чиято предишна трудност не можеше да затрудни по-опитните играчи. Вече може да се променя количеството енергия, за да може дуела да е по продължителен, а също така може да се променя и скоростта на събиране на маната, което прави дуела по забавен и разнообразен. Последния бос вече не е на рандъм принцип, а е Гилгамеш (освен ако не се играе със самия Гилгамеш,тогава е един по корав вариант на Мечоносеца). Също така са добавени и командни мантри, които варират от 0-3 в зависимост от решението на играча. Командните мантри могат да се използват по 2 начина – защитен и атакуващ. При защитния се взема мана, но отблъсква опонента, независимо дали в момента той държи играча в комбо или го удря в момента. При атакуващия начин мана не се губи, играчът може да започне комбо, но атаките му са много по бързи и неща невъзможни в нормално състояние, вече са изпълними. Сега малко инфо за героите:
(Всеки от героите е всъщност герой от легенда, мит и т.н. но тъй като това няма никакво отношение към играта няма да ги споменавам.Също така искам да отбележа, че Ноубъл Фантазмите на героите звучат много смешно на български, но какво да се прави…)

Мечоносец-жена с двуръчен меч. Атаките и са сравнително бързи, енергията й е нормална. Специално умение й е, че докато блокира, може веднага да атакува, без никакво забавяне докато излезе от блока.
Ноубъл Фантазми:
Бариерата на Краля на Вятъра – В началото на дуела мечът й е обвит от ветрове.Това добавя малко повече щети на всеки удар и удвоява ударите при използване на умение. Самите ветрове могат да се използват по 2 начина – да издухат противника в другия край на арената, без да му правят щети, и да го ударят така, че да му направят щети. И в двата случая ветровете изчезват и меча остава гол. За да се обгърне отново с ветрове, трябва да се използва мана.
Екскалибур: Мечът, който разцепва небето-Използва много мана, но нанася чудовищни щети като създава лъч от светлина, преминаващ през цялата карта в права линия. Може да бъде избягано от него със скок. Като се блокира, щетите се намалят с 2/3.
Авалон: Всичко е далечна Утопия – Използва повече мана дори от Екскалибур.Тя хвърля ножницата на Екскалибур и така е предпазена от абсолютно всякаква атака. Ако атаката е извършена отблизо, тя контраатакува с Екскалибур, но прави дори повече щети от нормално. Ако атаката е извършена отдалече, просто се нулира. Може да спре дори други Ноубъл Фантазми. Ако противникът просто не извърши действие, чудовищно количество мана отива на вятъра.

Стрелец: мъж, бие се с два меча. Средна скорост на атаките, нормална енергия. Както се досеща от името му повечето му магии са свързани с изстрелване на стрели или мятане на мечовете му, при което той си генерира нови. Специално при него е, че докато противникът атакува, ако играчът уцели правилното време пресича чуждата атака и нанася удар. Може да спре дори повечето Ноубъл Фантазми.
Ноубъл Фантазми:
Ро Аиас – от ръката на Стрелеца излиза светлина, която образува щит около него. Подобно на Авалон блокира всичко, но за да нанесе щети противникът трябва да се докосне до светлината. Не иска много мана, но не прави огромни щети. За сметка на това за допълнителна мана може да се удължи.
Каладболг II – с помощта на лъка изстрелва особен вид меч. Ако е изстрелян от земята е насочен по диагонал нагоре, а ако е изстрелян от въздух е по диагонал надолу. Може да бъде блокиран напълно.
Unlimited Blade works – Създава паралелен свят около играчите. Иска определено количество мана, но иззема цялата мана на играча, като допълнителната осигурява допълнително време на паралелния свят. В този свят Стрелеца може да създава оръжия във въздуха, които автоматично се изстрелват към противника му. Може да използва всичките си магии, но това скъсява времетраенето на света. И най-големият плюс на тази магия – може да използва три чужди Ноубъл Фантазми:
Екскалибур – Подобен на този на мечоносеца, но прави по малко щети. Изсмуква всичкото време на паралелния свят.
Гае Болг – Подобен на този на Копиеносеца, но прави по малко щети. За сметка на това може да удря и хора във въздуха за разлика от оригинала. Взема около 1/7 от времето на света. Може да се прави многократно.
Унищожител на Правила – Подобен на този на Заклинателя, но с по слаб ефект. Не взема време.

Берсерк: Огромен мъж, биещ ще с оръжие смеска между меч и брадва. Има най-много енергия в играта. Най-бавния и най-силния персонаж в играта. Специално умение му е че ако блокира тъкмо преди атаката да го достигне, освен че блокира всичко освен няколко Ноубъл Фантазма, също така си добавя допълнително мана.
Ноубъл Фантазми:
Лудост – За определено време става по бърз, атакува по бързо и си увеличава и без това огромните щети, но не може да блокира.
Ръка на Бог – За много дълго време атаките му нищо не може да ги забави, атаките на противниците не го спират, не може да бъде съборен, не може да бъде замаян и т.н. Само Ноубъл Фантазми могат да му окажат влияние. Но не може и да блокира, а като го удрят времетраенето на магията бива намалено.

Ездач: Жена, бие се с оръжия подобни на ками и свързани с верига помежду си. Най-бързия персонаж в играта, откъм атаки и скорост на бягане. Енергията и е малко под нормалната.
Ноубъл Фантазми:
Поглед на Горгона – сваля превръзката от очите си и така скоростта на противника бива намалена с много.
Кървавият Форт Андромеда – Създава поле около арената. Прави малко по-малки щети, но събира мана три пъти по бързо.
Белерофон – Създава Пегас и върху него прелита през цялата карта по права линия. Почти същия като Екскалибур

Копиеносец – мъж, бие се с копие. Много бързи атаки и също така с много голям обхват. Заради огромния обхват е много труден за ботовете.
Ноубъл Фантазми:
Gáe Bolg: The Spear of Striking Death Flight – засилва се и се изстрелва с копието. Стига противника да е на земята, няма защита срещу това.
Gáe Bolg: The Spear of Striking Death Flight (midair) – Копиеносеца скача и мята копието си от въздуха.Може да бъде блокирано, така че не е толкова полезно.

Заклинател – жена, бие се без оръжие. Няма нормален удар, всеки бутон е магия. Също като мечоносеца може да атакува от защита без забавяне. Може да лети във въздуха, при което магиите й малко се променят, и стига да я ударят отново слиза на земята.
Ноубъл Фантазми:
Унищожител на Правила – в по ранните версии на играта изсмуква мана и нанася дребни щети, но при последната версия изсмуква командни мантри.

Наемен убиец – мъж, бие се с много дълга катана. Има най-малко енергия в играта. Няма далекобойни умения, но самата му катана обезсмисля този пропуск. Също като Берсерка, ако блокира тъкмо преди противника да нанесе удар, блокира почти всичко, но за разлика от него си възстановява енергията, а не маната.
Ноубъл Фантазми:
Тсубаме Гаеши – В зависимост от далечината на противника прави от 1-3 удара. Не нанася големи щети, но не може да се блокира, а също така може да се продължи комбо след края му.

Гилгамеш – мъж, притежател на всички оръжия на света. Всеки различен удар е извършван с различно оръжие. Тъй като има всичко, не се е специализирал в употребата на почти нищо. Ударите му са бавни, но мощни. Особеното при стила му на игра е, че има и нов показател – мечове. Тези мечове се използват за някои от магиите му като най-вече щракането с пръсти, при което от небето връхлитат всякакви оръжия и удрят противника силно. Максимум има 50 меча, като използваните може да презарежда отново с щракане с пръстите. Има същото умение като мечоносеца и заклинателя – няма забавяне след блок.
Ноубъл Фантазми:
Портите на Вавилон: Съкровището на Златния Крал – иска малко мана. Портите на Вавилон се отварят зад него. Количеството максимум мечове се увеличава за известно време до 99. Също така почват да се регенерират с времето.
Енкиду – Хваща противника във вериги и отвсякъде връхлитат мечове. Не отнема от мечовете му.
Енума Елиш – Най-силното умение в играта. Взема всички мечове на Гилгамеш,като за всеки меч щетите се увеличават. С отворени Портите на Вавилон щетите са невероятни, при нормални настройки на енергията, почти убива противника.

Истинския Наемен Убиец (Хасан) – мъж, бие се със ками за мятане. Почти всичките му умения са далекобойни.
Ноубъл Фантазми:
Забания – изстрелва удължената си ръка към противника правейки сериозни щети за маната, която взема.

В заключение мога да кажа че Fatal Fake е една доста приятна игра, като за феновете на Fate/Stay Night анимето или играта тя доставя невероятно удоволствие.

Оставете отговор