Нашият малък атинянски братовчед

10210.250

“Нашият малък атинянски братовчед” е детски роман на писателката Джулия Дароу Коулс, който пренася читателя в древна Гърция. Книжката ми попадна случайно, докато се чудех какво да чета след приемането си в болница и се оказа идеална с непретенциозния си стил, предвид това, че бях и малко замаян от лекарствата.

Дурис е син на архитект, който отива на гости у свой приятел скулптор във великия град Атина. За щастие скулпторът също има син на име Хиерон. Двете момчета се сприятеляват бързо и с разходките си развеждат читателя из древния град държава, тогава в разцвета си. Ставаме свидетели на ученето, спортните състезания, фестивалите, а накрая и на по-мрачна част от историята, каквато е войната. Все пак обаче книжката е за деца и бодрият дух не се губи. Смисълът не е да има напрежение,  а по лек и забавен начин да се пренесеш в древна Гърция.

Книжката е излязла в Читанка с фен превод, който има нужда от малко синхронизиране що се отнася до утвърдените в българската историография принципи, както и от редакция на една две досадни грешки, които правят впечатление, защото иначе добрият ритъм на текста е запазен. Въпреки това аз окуражавам колегата да не се притеснява и да продължи работа и със следващите книжки на авторката за Спарта и Македония.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор