Convict

convict large

Майсторът на фантастичния екшън Майкъл Коул се завръща с нов уникален роман, който не просто е подходящ за фенове на “Хищника”, но и надхвърля качеството на филма, който го е вдъхновил. Convict е книга, която предлага неразредено удоволствие на всички, които обичат кървави битки с извънземни.

В началото, Осъдения открил удоволствието да убива с лова. По-късно разбрал, че смъртта на разумни видове му доставя по-голямо удоволствие. Той посетил хиляда свята във вселената, отнемайки живота на безброй жертви, преди да бъде заловен от маршали на своя вид. Но дори тяхната сила не била достатъчна, за да го спрат. Осъдения се измъкнал от тях, обезвредил ги и се приземил на планетата Земя, примитивен за стандартите на расата му свят, но заселен с множество форми на живот, една от които интелигентна. Свят, идеален за убиване.

Диего Тритон е полицай, извършил ужасна грешка. Той е застрелял момче от малцинствен произход заради брат му и сега медиите искат главата му. Законът го е оправдал, но полицията няма нужда от човек, който е мразен в редиците си. Диего бива уволнен и решава временно да се уедини в бунгалото си на брега на езеро, в опит да подреди мислите си и да започне живота си наново. За нещастие по същото време група младежи се настаняват в съседното бунгало, за да се забавляват. Когато разбират кой е, познатите обвинения отново го засипват.

Но скоро те няма да имат значение. Осъдения е кацнал в района, където почиват Диего и младежите и така те ще се сблъскат с абсолютно зло, оставило следи на разрушения из цялата галактика, преди да се озове в техния свят…

Convict е изключителен фантастичен екшън, четиво, което според мен дори утвърдени майстори на жанра като Джеймс Ролинс и Матю Райли не биха могли да съчинят. Майкъл Коул не крие влиянието на “Хищника” върху историята, но създава още по-омразен и плашещ злодей, който е сериен убиец, а не ловец. Това същество предизвиква негодувание в читателя още с описанието на първите му деяния, а отвращението не спира да се засилва до финала. Това е почти неуязвим антагонист, който дълго ще навестява кошмарите ви.

Майкъл Коул отново засяга и темата за културните войни от последните години в Щатите. Той е от малкото автори, заемащи консервативната страна в спора и ако сте уморени от политическа коректност, първата третина от книгата, в която Осъдения брутално се разправя с група “борци за социална правда” ще ви подейства като плажно мляко върху изгорена кожа. Но Майкъл не е безотговорен и после умишлено изгражда мостове между персонажите, намирайки доброто в тези, които оцеляват първоначалната касапница, без обаче да им гарантира, че ще оживеят до края. Така читателят започва да съчувства на младите и да изпитва все по-нарастващ ужас към чудовището, което ги преследва.

Финалните битки с Осъдения са върхови. С тях Майкъл Коул достига нивото от най-силните си книги досега, Scar и Serpent. Честно казано, с неговата продуктивност се бях притеснил, че бързо е изхабил най-перспективните си истории и сега пише на инерцията от тях. Но Convict ме убеди в противното. Това е шеметен екшън хорър, може би най-доброто в цялата му кариера.

Реших да прочета Convict веднага след рекламния анонс за тази книга и не съжалявам. Потресаващ, цепещ мрака роман. Задължителен за истинските фенове!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор