Serpent

Serpent

Майкъл Р. Коул е автор, който определено ми влезе под кожата. Винаги съм обичал истории за чудовища, а неговите са едни от най-добрите, на които съм попадал. Поредното доказателство за това е романът Serpent, брутална история за праисторически морски змей, за зла беда съживен в наши дни.

Науката е донесла много чудеса на света, но понякога прави и грешки. Като в случая, когато медицинска компания решава да използва ДНК от намерени в арктическите ледове останки от праисторическа змиорка, за да възкреси организма и да използва уникалните му качества, така че да намери лекарства срещу множество болести, включително рака. За жалост обаче древното същество се оказва силно агресивно и когато се измъква от плен, излиза в морето, причинявайки срив в екосистемата, тъй като няма животно, което да му се опре – нито кит, нито акула. А що се отнася до човека, за Змея той е само плячка и скоро всички в курорта, покрай чиито брегове звярът се е настанил, ще узнаят това…

Serpent е роман, поне за мен без забележки. Коул създава изключително интересен сюжет и има писателското умение да държи читателя прикован към книгата през цялото време. Чудовището е страхотно и на практика неунищожимо, дори по-страшно от акулите, за които този автор е писал, битките с него са страховити, а кръвта се лее като изведро – аз по-брутално нещо не бях чел от ранния Джеймс Хърбърт насам. Човешките герои също са направени много умело, от младата полицайка, върху чиито рамене се стоварва непобедимото изчадие, до приятелката й по служба, през гаджетата им, работливо момче, майсторещо лодки и колоритна звезда с шоу в Интернет. Докато четеш за сблъсъка им със Змея се напрягаш за съдбата им, но Коул знае как да поднесе точната развръзка.

За трети път казвам – това няма да е последната книга, която чета от този автор!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор