Contra: Operation Galuga

contra2

Ако сте от поколението , което е израствало с оригиналната игра за “Супер Марио”, шансовете името Contra да ви говори нещо са доста големи. Класическата игра започнала пътя си през далечната 1987-ма година първо за аркаден автомат (онези с жетоните), а след това и влязла в домовете на хората чрез версията си за Nintendo Entertainment System (NES), бе една от първите игри до които се докоснах като дете. Зли извънземни, роботи, екшън и двама яки типа с образи базирани на Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун – какво друго му трябваше на човек в тогавашната 8 битова ера.

След няколко не особено успешни опита Contra да се завърне сред модерните игри, ето че тази година изведнъж излезе Contra: Operation Galuga от Konami и Wayforward , която бележи завръщане към класическата форма на игра с някои модерни елементи. В това ревю ще си поговорим как се случва това и ще разгледаме PC версията на играта. Грабвайте пушкалото и напред!

contra7

Историята в Contra: Operation Galuga не е нещо главозамайващо, но и не трябва да бъде, нужно единствено да напомня на ранен сай-фай екшън филм от 80те или 90те години и прави точно това. Действието се развива на островите в Галуга, където терористичната група Red Falcon стартира извънземна инвазия. Ние поемаме ролята на героите Бил Райзър и Ланс Бийн, елитни командоси от отряд “Контра”. Именно те двамата са първият ви избор за играч, като ако играете с приятел до вас ще трябва да се разберете кой кого предпочита. Не, че има големи разлики, но за това по-късно. Създателите на играта определено са опитали да дадат малко повече контекст на иначе прозрачната история, която е същата като в оригинала. Сцените преди, след и между мисиите определено я обогатяват до толкова до колкото поне да знаем защо ги стреляме тези лошковци, но не се заблуждавайте- те са просто диалог, докато на екрана ви излиза картинка на героите които си говорят. Все пак обаче са озвучени, та няма да ви се налага само да четете текст. Лично аз оценявам, че опит за по кохерентна история е направен, при все ,че в игра като Contra: Operation Galuga това изобщо не е от първостепенна важност.

contra10

Като геймплей Contra: Operation Galuga оставя вярна на класическите си корени с вървене от ляво на дясно (понякога и обратното), но всичко вече се случва в осем нива с интересен и разнообразен 3Д дизайн. Тъй като играта малко или много е един вид римейк, ще разпознаете някои от местата, други пък са съвсем нови-лаборатории, бази, заснежени планини, храмове и какво ли още не. За да гърмите по враговете си на ваше разположение имате слот с две оръжия като първоначално започвате с нормална картечница, но ще можете да вземете по силна така, самонасочващи се ракети (любимите ми), огнехвъргачка, лазер и други, като можете да сменяте между двете по всяко време. Можете също така леко да ги ъпгрейднете или дори да ги „жертвате“, като ги накарате да експлодират в случай, че сте в много напечено положение.

contra3

И тъй като оригиналната игра е пословична с трудността си, тук вече ще имате избор тъй като създателите са се сетили, че може би не всеки играч е мазохист. Имате опцията да изберете ниво на трудност, както и дали да умирате от един удар или да имате health bar с няколко удара, които дори ще можете да увеличите. За мен това е супер идея, защото така всеки може да си прецени какъв тип игра иска, винаги е хубаво да се дава право на избор.

contra6

Следва да разгледаме така наречения Perk Shop, където чрез пари които печелите след всяко ниво ще можете да си взимате различни ъпгрейди за специфичен герой или такива, които са всеки, както и различни бонуси. Например има някои , които ще ви позволяват да започвате всяко ниво с по силно оръжие вместо нормалната картечница или такива, които ви ъпгрейдват health bar-а. Изборът е ваш, но лично аз използвам тези, които изброих, тъй като останалите просто не ми изглеждат кой знае какво, а пък и колкото и да вземете можете да оборудвате героя си само с два преди началото на всяко ниво.

contra1

Освен стандартния Story mode ще можете да пробвате и Arcade, Challenge и Speedrun. Не ви интересува историята в играта и искате просто да си я играете като едно време? Тогава Arcade mode е точно за вас, тъй като там играете през същите нива но без история. Ако пък искате да си начешете крастата за по-предизвикателна игра, пробвайте Challenge , където ще можете да избирате от 30 предизвикателства за да тествате уменията си. В повечето от тях ще умирате след един удар, в други не можете да стреляте или пък трябва да сте с определено оръжие. Всяко завършено предизвикателство ви носи кредити, които отново да ползвате в Perk Shop. За жалост не мога да кажа нищо за Speedrun mode, тъй като той може единствено да бъде закупен от Perk Shop за 15,000 кредита (отново повтарям, това са in game кредити, не истински пари, Слава Богу), а за да ги събере човек, трябва да изостави живота си и да играе всеки ден!

contra4

Споменах вече за главните ви герои Бил и Ланс, но по време на историята ще отключвате нови съюзници, с които да играете. В Story mode ще можете да ги избирате след като ги отключите, но ако започнете нова игра не можете да започнете с тях. За тази цел трябва да играете Arcade и всички отключени герои ще са на разположение от самото начало. Общо имате 10 героя, като три от тях ще можете да купите от Perk Shop срещу 8,000 кредита, като те всъщност са нови версии на герои от играта за Sega Genesis Contra Hard Corps. Като цяло с всеки герой се играe почти по един и същ начин, но все пак има малки разлики, които да оправдават избора на един персонаж пред друг. Някои правят различни Dash движения, а други напълно променят ефекта на някои оръжия. Ако пък ги оборудвате с различни Perks пак ще можете да постигнете известно разнообразие.

contra9

Не мога и да не спомена чудесните битки с босове, които варират от бързи и опасни роботи до грамадни и гротескни извънземни същества, които ще ви карат да се изпотите. Рефлексите са всичко в тази run-and-gun епопея, така че се пригответе за много скачане, плъзгане и стреляне, особено срещу по-грамадните босове.

contra8

Единствената ми малка забележка към играта е музиката. Макар, че някои тракове са нови вeрсии на такива от оригиналната игра и са добре звучащи, някак си не дават хъс и остават незапомнящи се, с малки изключения. В игри от подобен тип за мен лично музиката е много важна, защото трябва да надъхва и да носи усещане за голям екшън. Друга забележка е Perk Shop-а. Докато ползването на кредити от играта вместо истински пари е супер (и жалко, че повече модерни игри не го правят), то както казах повечето Perks изглеждат ненужни, да не говорим че за някои ще трябва да grind-вате играта до откат, а честно казано мисля, че повечето хора ще я забравят след две превъртания и ще се връщат към нея след време, просто колкото да разпуснат.

contra5

Не съм изпробвал как е онлайн играта с партньор, но за сметка на това първото ми превъртане бе заедно със 10 годишния ми син, като и двамата много се забавлявахме. Играта определено плаче за жив партньор до вас, а усещането е като от едно време. Силно препоръчвам ако сте родител с дете да я пробвате, но разбира е точно толкова забавно и за двама възрастни. Ако пък пуснете Arcade mode там може да играете с до 4 души! При второто си превъртане играх сам и макар отново да ми бе забавно, когато сте с партньор е два пъти по-добре, а и от доста по-голяма помощ.

Contra: Operation Galuga е носталгично и все пак свежо предложение за малки и големи, така че ако искате да поиграете с близък или просто да разпуснете това е играта за вас!

Ревю на Кирил Диманов

Тагове:  

Оставете отговор