Касълвания – сезон 1

castlevania-season-1_poster_goldposter_com_1

Сериалите по вампири със сигурност за едно от нещата, които радват окото на феновете и трупат огромни оценки по каталозите. Но тази продукция на Нетфликс е различна. Тя разказва една много по-дълбока история, която ни дава повод да се замислим за това какво е мястото на хората в този свят или по-скоро какво би трябвало да бъде.

2fd06976f817436a959a6b2b6c0f1a48

1455, Влахия. Тази част на Румъния е известна с това, че е едно от най-мрачните и негостоприемни места на земята. Треска тресе румънския град Тарговище, чиито жители живеят в мизерни условия и са принудени да изкарват прехраната си с труд и мъка. Много от тях умират тъй като нямат лекарства, други пък нямат покрив над главата и дори не могат да си мечтаят за собствен дом…тъй като няма с какво да си го построят. На фона на този всеобщ упадък младата Лиза тръгва из Румъния в търсене на мистериозния граф Влад Цепеш, наричан още Дракула. Намирайки замъка му тя успява да проникне вътре и се среща с господаря му. И колко е голяма изненада на Лиза след като тя разбира, че Дракулът всъщност е учен, който трупа технологично познание, което до този момент е останало скрито за хората. Младата жена моли Влад да сподели с нея познанието си за да може тя да помага на жителите на Румъния и да направи живота им по-добър. Учуден от нейната доброта Дракула се съгласява и я научава на всички което знае. Двамата неусетно се влюбват и скоро стават съпруг и съпруга. Но така започват нещастията на Лиза.

Bishop_-_02

Подтикван и подпомаган от група свои привърженици, амбициозният епископ на Тарговище си поставя за цел да заграби властта в църквата на всяка цена. За тази засити жаждата си за духовна власт той създава сложен институционален апарат от зилоти, отговорни за поддържането на дисциплината в Румъния. Актовете на насилие стават все по-чести и в един момент епископът успява да елиминира опонентите си, установявайки контрол върху съзнанието на хората. Тогава той научава за Лиза, която е един от най-обичаните и популярни хора в цялата страна. Обсебен от чувството на завист епископът взема най-верните си последователи и нахлува в дома й. Лиза е арестувана и изведена, след което домът й е унищожен за да не могат повече жителите на Тарговище да я посещават. Скоро след това тя е осъдена и екзекутирана за предателство. Научавайки за смъртта на любимата си Дракула решава да отмъсти на Тарговище. Скоро обаче загубата му прераства в лудост и лидерът на вампирите стига дотам, че посяга на собствения си син – Адриан. И така започва сагата.

rywipuav3bb51

Този сладък сериал е творение на Уорън Елис – сценаристът на „Железния човек 3“. Нека кажем малко за образите. Главният герой в сериала е Тревър Белмонт, озвучан от “Хобит” – легендата Ричард Армитидж. Тревър е наследник на древен френски род ловци на свръхестествени същества. Белмънт са известни на феновете с това, че освен вампири ловят върколаци, демони и какво ли още не. След Революцията Лиън Белмонт, основател на рода е принуден да избяга от Франция в Румъния, където основава ордена на ловците. Епископът на Тарговище обаче пламва от завист към ордена и ги елиминира един по един. В крайна сметка Тревър успява да се спаси и за да запази рода си решава да се оттегли от бизнеса. Съдбата обаче му готви изненада.

Alucard_animated_series_-_01

Другият важен герой е Адриан Алукард – първородният син на Дракула и в перспектива – най-добрият приятел на Тревър. Отвратен от лудостта на баща му, Адриан решава да се обърне срещу него, смятайки че Дракула е стигнал твърде далеч в желанието си да изтреби хората. Нещо повече, Алукард приема действията на баща си като предателство към майка му, която също е била човек. Когато споделя това с Дракула, Адриан е нападнат и прогонен от баща си в подземията на едно румънско село, където е запечатан в ковчег…докато един ден Тревър не го освобождава. Негов озвучител е Джеймс Калис, когото познаваме от научнофантастичния сериал „Бойна Звезда: Галактика“.

a8b3c0bf823fca51af2263749781b5ba

Американската актриса Алехандра Рейносо озвучава главния женски образ в Castlevania: Сифа, която е част от Зовящите – друг древен орден, който също е станал жертва на амбициите на епископа. Ролята на Сифа е особена, защото дядо й е водач на Ордена, а пък тя самата има дарба, която Зовящите получават веднъж на няколко поколения – да контролира четирите елемента в природата. Греъм Мактавиш, звездата от “Аквамен” и “Хобит”, озвучава главният злодей в поредицата – Дракула, който е представен в доста особена светлина. Суров, властен и силен, той е сломен от загубата на Лиза и съвсем не забелязва, че докато планира да изтреби хората се надига друга, още по-голяма заплаха, която може да сложи край на царуването му. Смятам, че това сериалче наистина е най-доброто решение за някоя вечер, в която се чувствате уморени и имате нужда да изразходвате малко енергия. Нетфликс отново са върха! Приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор