Baldur’s Gate 3

bg3

Baldur’s Gate 3 ме потопи в свят, изпълнен с приключения, магия и вълнуващи срещи. След над 100 часа в играта, оставам очарован от нейната дълбочина, сложност и колко различни могат да бъдат преиграванията на кампанията. Играта представлява перфектната комбинация от любимите класики в жанра, като оригиналната Baldur’s Gate, Dragon Age и Divinity Original Sin (която и постави Larian Studios на гейминг картата) усъвършенствана със съвременни елементи и богатия свят на Forgotten Realms.

От самото начало, играта ви поставя в центъра на една епична история, където сте заразени с мистериозен паразит, който може да промени вашата съдба. Покрай това се върти и основната интрига в сюжета, както и е нещото което обединява героя ви с неговите спътници. Играта многократно загатва за начини да намерите лек за паразита, но не е ясно на каква цена, и може би дори силата, която ще ви даде си струва всяка жертва?

bg3 art

Всяко ваше решение и действие влияе на света около вас и определя хода на вашето приключение. От сраженията, изпълнени със стратегически избори, до взаимодействията с разнообразни персонажи, Baldur’s Gate 3 ви предоставя невероятна свобода на действие. Изборът на вашите спътници, всеки със своя уникална история и мотивация, също оказва влияние върху играта.

Тук идва и това с което Baldur’s Gate 3 се откроява от доста модерни игри, а то е качеството и вниманието с което са създадени всички тези възможни разклонения. Историята и геймплея когато се провалиш в дадено хвърляне на зарчето са не по-лоши (а в някои ситуации дори и по-интересни) от сюжета, в който смазвате лошите без проблеми. Често попадах в ситуации които са изключително специфични и играта реагира винаги адекватно и последиците дори от нещо незначително могат да изиграят роля в бъдеще.

bg3 light

Изкуствения интелект на враговете също не е за подценяване и си служи много добре с околната среда и може да е много опасен ако ви хване неподготвени.
Впечатляващото разнообразие от локации и задачи допълва усещането за един жив и дишащ свят. От друидско светилище, The Astral Plane и бляскави дворци до тъмни подземия, Baldur’s Gate 3 ви позволява да изследвате и взаимодействате със света по начини, които рядко се срещат в други игри.

Сценарият и диалозите са написани с изключително внимание към детайла, като се избягват типичните клишета на фентъзи жанра. Всяка среща и разговор добавят към разказа, като позволяват на играчите да изградят по-дълбоки отношения с другите персонажи. Романтични връзки, приятелски отношения или чиста неприязън и заяждане – всяко взаимодействие е значимо и уникално.

bg3 elf

Техническата изпълненост на играта е впечатляваща. Битките са изпипани до най-малкия детайл, като предлагат богат избор от стратегии и тактики. Дори тук е изпълнена много добре идеята да се даде креативна свобода на играчите. Към една и съща битка може да се подходи с мускули, огън и жупел, с внимателно премислен план, поставяне на капани и използване на околната среда за ефикасно и хитро справяне с противниците дори когато са повече или по-силни. Заклинанията и способностите са разнообразни и позволяват различни подходи към всяко сражение. Ако пък вашия герой или някой от спътниците е достатъчно харизматичен има голям шанс да не се стигне до битка въобще, а даже напротив, да намерите неочаквани съюзници. Така например друидът ми се съюзи с една кокошка, за да разсеят група гоблини, докато останалите от групата отстранят лидера им. (Друидите, и не само, имат умението да си говорят със всички животни които видите по картата).

Можете да четете мисли, да говорите с мъртвите, да създавате магически маскировки, да ставате невидими и да телепортирате себе си и съюзниците си на големи разстояния, като тези трикове могат да се използват отново и отново, а не само като еднократни новости.

bg3 astarion

Това е игра, в която нещо толкова безобидно като празна кутия може да се превърне в крайъгълен камък в стратегията ви, като я премествате, за да достигнете места над вас, да запушите отвори, от които се отделят отрови, или просто да я пуснете върху нищо неподозиращ враг. Където и да погледнете, има възможности да се почувствате като най-умния човек в стаята.

Спътниците ви също са интересни персонажи, чията история може да се развие по най-различни начини, с или без вас. Групата, с която приключенствате винаги се състои от четирима персонажи, като останалите чакат в лагера и почти по всяко време може да отидете да говорите с тях или да смените кои са активните членове на екипа. Имайте предвид обаче че ще има събития където това с кого сте в момента драматично ще повлияе на развитието на сюжета, възможностите ви за действие, както и понякога последиците.

bg3 battle

Що се отнася конкретно за спътниците и сюжета, няма да кажа нищо специфично, тъй като това е основната тръпка от играта и дори след подробното ми първо изиграване на кампанията, при втория ми герой открих, че има образи, които първият път съм убил без да говоря с тях, а при второто изиграване стават най-доверения ми войн. Историята е интелигентно написана, с достатъчно изненади, но и достатъчно подсказки, че хем да те държи нащрек, хем да имаш теории какво ще се случи за да се подготвиш стратегически. Персонажите в игреата са доста реалистични откъм външен вид, актьорска игра и мотивации но не толкова че да не е преди всичко епично фентъзи.

Ако трябва да намеря някакви недостатъци в играта те биха били, че играта е тежка откъм хардуерни изисквания (аз я играх на ПЦ, тествах я и на Плейстейшън 5, където както всичко си върви без проблеми). Също така ако човек иска в едно изиграване да направи всичко, да види всичко и да говори със всички ще му дойде множко, както на кеуст лога, така и на търпението. Това си проличава най-много в третата част на играта която се развива в едноименният град, който е изпълнен с живот и човешки съдби. Също така мога да си представя че походовите битки не са по вкуса на всекиго, но според мен това е най-доброто представяне на DnD в компютърна игра някога.

bg3 mind flayer

Baldur’s Gate 3 има също така мултиплеър, като той е онлайн или split screen. Аз лично не съм го пробвал, но приятели ми казаха че са срещнали малки бъгове и че играта върви по-зле когато зарежда два екрана едновременно, но все пак са изиграли цялата кампания заедно и като цяло оценката им е позитивна. При split screen мултиплеъра, всеки си се движи и говори отделно, като другите двама в екипа могат да бъдат разпределени кого да следват. При онлайн мултиплеъра могат да играят до четирима човека като всеки управлява свой герой и може да гласува при диалози, в които говори някой друг, които са важни за цялата група.

Важно е да спомена и музиката в играта, която е композирана от Борислав Славов. Тя е страхотна и е номинирана за Best Music and Score в The Game Awards 2023. Славов е изключително успешен в гейминг индустрията и е създател и на музиката на Divinity: Original Sin 2 – предишната игра на Larian Studios.

Един съвет за нови играчи е да не забравят да запазват играта, защото понякога смъртта може да е брутална и неочаквана, но също така когато не ви трябват е хубаво да изтриете старите сейвове, защото заемат сравнително голямо пространство на хард диска.

bg3 witness

Последното на което искам да обърна внимание е създаването на герой. Baldur’s Gate 3 може да се играе най-грубо казано по три начина. Първият е да изберете някой от готовите герои от историята. Всеки от тях има уникална история и си взаимодейства по различен начин със света и останалите спътници. Това направих и аз за първата ми кампания, избирайки гениалният магьосник Гейл от Waterdeep, който след трагична любовна афера с богинята на магията Мистра бива жестоко наказан. Вторият начин е да създадете собствен герой избирайки от всички основни раси, класове и подкласове от петото издание на Dungeons and Dragons. В такъв случай, много от възможностите ви при диалог и по света ще се определят от уменията и произхода който изберете за героя си. Третата опция е и тази която според мен най-пасва за поредицата Baldur’s Gate е така наречения Dark Urge (англ. Тъмен Порив) при който отново създавате ваш герой, но историята му е напълно различна и е измъчван от нестихващ, главозамайващ апетит за убийства, зверства и кръв. Това не означава че не може пак да играете като добър герой, просто означава че е по-трудно, а дяволът на рамото ви е все по-интересен събеседник.

В заключение, Baldur’s Gate 3 е шедьовър в жанра на ролевите игри. Със своята невероятна дълбочина, запомнящи се персонажи и вълнуващ сюжет, играта предлага уникално приключение, което трябва да се изживее. Тя не само задълбочава и обогатява жанра, но и поставя нови стандарти за бъдещите ролеви игри.

Ревю на Димитър Димитров

Оставете отговор