Александър Велики

Александър Велики е един от най-забележителните владетели на всички времена, вдъхновяващ различни творци и до ден днешен. Сред тях е и продуцентът Орландо Коради (“Симба – Цар Лъв”, “Атомикрон”, “Гладиатори”), който пред 2006-та година прави пълнометражен анимационен филм за младия цар, покорил света. Тази година той бе качен за безплатно гледане в YouTube  и сега ви представям ревюто му.

alexander and bucefalus

Александър, младият принц на Македония и син на цар Филип, мечтае да бъде герой като легендарния Ахил от “Илиада”. Родината му е от малкото, които не са се покорили на могъщата Персийска империя. Това дразни владетеля й Дарий III и той изпраща убиец, който успява да погуби Филип. Разгневен от смъртта на баща си, Александър започва поход, който го изпраща надалеч от родината, в земите на Персия. С него са храбрите му войници, там е опитният му генерал Парменион, както и най-добрият му приятел Хефестион. Срещу тях обаче Дарий вдига несметни пълчища от воини, въоръжени със страховити оръжия. Ще може ли младият македонски цар да ги победи?

Alexander vs The Immortals

Всеки, който има някакви познания по история знае отговорът на този въпрос, макар начинът, по който авторите на анимацията от “Мондо ТВ” да представят събитията от древността да е малко особен. За да получат създаването на сюжетен конфликт, те доста свободно тълкуват личностите на отделните герои, както на Александър, който има по традиционно израстване като герой, така и на Дарий, представен като безмилостен злодей. От друга страна продукцията е изключително точна, когато пресъздава колесниците с остриета на персийската армия и техни войници като безсмъртните, както и някои легенди за Александър като начина, по който укротява Буцефал например.

Alexander and Zeus Ammon

Анимацията е от 2006-та година и днес изглежда остаряла, но въпреки това на мен ми хареса и ми създаде добра атмосфера. Сценарият, макар и на моменти тромав, а на други дързък, адаптира чудесно историята на Александър за деца и в крайна сметка прави филма приятен за гледане. След като станах фен на “Мондо ТВ” заради анимациите им по “Цар Лъв”, в които Симба се биеше с Шир Хан, малко се бях разочаровал от тях заради проекти като “ДиноФроз” и Virus Attack, които не ме грабнаха и не успях да догледам. Но с тази анимация за Александър Велики, компанията на покойния вече Орландо Коради отново успя да ме зарадва и затова мога да кажа, че си оставам техен фен 🙂

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор