Funeral Games

funeral games

Funeral Games слага точка на трилогията за Александър Македонски на Мери Рено, считана за една от най-добрите исторически поредици, писани през ХХ век, не само заради майсторския стил на авторката, но и защото тя старателно е проучила изворите, преди да седне и да напише романите си.

Александър Велики, най-големият цар, живял до този момент, вече е мъртъв, победен от треската, повалила го след смъртта на скъпия му приятел Хефестион. Трупът му още не е изстинал, когато борбата за наследството му започва. Сплотените му някога воини се нахвърлят като чакали един срещу друг. Мелеагър опитва да превърне в цар другия син на Филип, слабоумен мъж, който да манипулира, но коварният Пердика е готов да обърне играта в своя полза. Касандър, мразещ починалия цар от дете, усеща, че часът му е ударил, но по пътя към властта му е Олимпиада, царицата вещица от Епир, която иска да опази внук си, син на варварката Роксана, като владетел. Като че ли единствено Птолемей има мяра в мераците си, споделяйки пред персиеца Багоас, че нему стига и Египет. Така започват погребалните игри, в края на които малцина ще останат живи…

funeral games kindle

Funeral Games е несъмнено силна, но и много тъжна книга. Тя представя интриги и заговори, достойни за “Игра на тронове”, само дето в общи линии са се случили наистина и то точно, както Мери Рено ги описва. Мъката идва от друго, че след гибелта на великия мъж, новата македонска империя се разпада под тежестта на дребните амбиции на отделни вождове и воеводи, нахвърлили се един срещу друг за земите, спечелени от Александър така, както хиени разкъсват тялото на лъв. Рено все пак избира един по-положителен образ, какъвто е Птолемей и през него вдъхва някаква надежда на читателя, особено във финала, но тя е твърде мъждукаща на фона на Касандър, отрепка, намерила смелост да изпълзи на открито чак когато слънцето е залязло. Като че по тия земи все така става, до ден днешен.

Като цяло трилогията на Мери Рено за мен беше много интересна и я препоръчвам както за любители на историята, така и за фенове на фентъзита с политически интриги – не им отстъпва по нищо, просто е истинска.

funeral games old

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор