Fire from Heaven

FB_IMG_16212396690287544

След като прочетох “Персийското момче” останах очарован от Мери Рено и възмутен, че от трилогията й за Александър Велики на български е излизала само тази книга. Но когато се върнах назад към първата част вече разбирам нашите издатели. Fire from Heaven не е лоша книга и Рено доста се е потрудила, за да е исторически достоверна, но магията от втория том я няма.

Малкият Александър е дете на Филип, най-великият дотогава цар на македонците, който мечтае да обедини цяла Гърция под командването си и да започне война с Персия в Азия. За своя наследник Филип иска да е изискан като атинянин и дисциплиниран като спартанец, затова му намира най-добрите и строги учители.  Майката на момчето пък, вещицата Олимпиада, го глези и настройва срещу баща му, та да управлява през него. Но младежът не е склонен да прекланя глава пред никой тях и заедно с приятеля си Хефестион избира свой път към величието…

FB_IMG_16212396881356150

Мери Рено описва добросъвестно интригите в македонския двор, но книгата няма чара на “Персийското момче”. Александър е още малък и поради това повече обект, отколкото субект в сюжета, приятелството му с Хефестион е маркирано, но поне за мен недостатъчно развито. Няма силен разказвач на случващото се като Багоас, а сменяме гледните точки, като твърде дълго се задържаме на Филип, грубоват и неприятен мъж, трагичната развръзка за който идва накрая като облекчение. Несимпатични са и поддържащите образи на Олимпиадата, властна и арогантна жена, която не е съвсем с всичкия си, както и Демостен, представен като злобен демагог.

Разбира се, за феновете на историята от антични времена книгата ще достави удоволствие с детайлите си, а има и действително силни моменти, като участието на философа Аристотел, но за мен остана в сянката на продължението си. Има и трета част, която също мисля да прочета, но без да ми е особено спешна.

FB_IMG_16212396549823342

Ревю на Александър Драганов

 

 

Оставете отговор