Шон Уилямс

Шон Уилямс

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 21.11.2008

Photobucket

Скъпи приятели, „Цитаделата” отново спазва традицията си да интервюира най-добрите и най-нашумели автори, пишещи за Разширената Вселена на „Междузвездни Войни”. Този път наш гост е австралийският писател Шон Уилямс, автор на романът “The Force Unleashed”, адаптация на изключително популярната видеоигра.
Как започнахте да пишете и как станахте автор в Разширената Вселена?
Пиша откакто се помня. Като бях малък много и четях – главно книги от поредицата Doctor Who и романите на Агата Кристи, но докато пораствах се насочих и към други жанрове, включително твърдата научна фантастика. Запознах се с „Междузвездни Войни” когато бях на десет години и това циментира моята любов към фантастиката. От тук ми оставаше една крачка до това да започна да пиша мои истории и накрая разбрах, че няма нищо друго, с което така силно желая да се занимавам. Щом разбрах, че това е, което ще правя единственото, което ми оставаше бе да започна сериозна работа, за да стигна дотам, докъдето искам.
Първият ми опит с „Междузвездни Войни” (като съавтор на трилогията “Force Heretic” от цикъла “New Jedi Order”) дойде след като бях написал подобна, но моя си история със съавтора си Шейн Дикс. След като агентът ни запозна редакторите на Разширената Вселена с нашата работа, възможността се отвори и ние бяхме поканени. Ние естествено приехме и останалото е история.
Как бяхте избран за автор на романа “The Force Unleashed” и какво знаехе за историята преди да започнете да го пишете?
Дълго време досаждах на „Дел Рей”, желаейки да напиша още нещо в Разширената Вселена, ала проблемите с графика пречиха и нищо не се получаваше. Накрая нахалството ми бе отплатено, когато решиха да правят роман по предстоящата игра, първият такъв, за който имат договор и търсеха някой да го напише за тях. Те се свързаха с мен в края на 2006 година с много кратко описание на историята, което обаче ми бе достатъчно, за да се заинтересувам. В крайна сметка, колко често ти излиза шанса да разкажеш историята на тайния чирак на Дарт Вейдър от тъмните времена? Нямаше как да откажа. Един-два месеца чаках нетърпеливо за да видя какъв е сценария. Той се оказа страхотен и знаех, че ми предстои прекрасно изживяване.
Историята на “The Force Unleashed” свързва „Отмъщението на Ситите” с „Нова Надежда” и главният герой, за разлика от други истории за „Междузвездни Войни” поне в началото е злодей. Трудно ли е да се пише за такъв зловещ образ и то в такъв мрачен период от историята на галактиката като „тъмните времена”?
Това е едно чудесно предизвикателство. Чиракът трябваше да стане интересен и дори очарователен, макар, че в истинския живот той би бил изключително неприятен. От определена гледна точка може да се каже, че историята на “The Force Unleashed” е за едно момче, което е израстнало в абсолютно ужасяваща среда и за неговият път обратно към човечността. Аз едва осъзнавам какво би било да имаш Дарт Вейдър като доведен баща или най-добър приятел, който се опитва да те убие, ала историята на този недоволен, гневен тийнейджър наистина ме вдъхнови. Мисля, че всеки един от нас, в някакъв период от живота си се бунтува срещу родителите си. Това прави “The Force Unleashed” и съвършената книга за тийнейджърското отмъщение.
Историята включва зашеметяващи дуели със светлинни мечове между Гален и още няколко героя. Направихте ли специално проучване преди за битките с мечове преди да напишете книгата и кой е вашият любим дуел от нея?
Много се радвам, че дуелите са ти харесали и ти благодаря, че ми го казваш. Видеоиграта е един боет фестивал, но в книгата не може просто сухо да опишеш движенията и сблъсъците. Това скоро би станало досадно. Затова аз много внимателно прегледах историята и философията на дуелите със светлинни мечове в Разширената Вселена и открих много информация. Гледах дуелите в новите филми и четох как други автори в Разширената Вселена ги описват. След това трябваше да се уверя, че дуелите пасват на пътуването на героя. Всеки един от тях има различен оттенък, ако ме разбираш, така, че когато чиракът се сблъсква с Оби-уан в началото това е много различно от сблъсъка с Анакин по средата на историята. Развитието на героите чрез дуели е нещо, което не бях опитвал досега, но мога да кажа, че е много забавно.
Моят любим дуел или поредица от дуели се случва във втората част на книгата, когато чиракът се бори с Ядрото за контрол върху ума на Прокси. Той показва как героят е притиснат и използва ума си, за да се измъкне, а не просто силата. При все това, битката му с Дарт Вейдър следва да е най-впечатляваща. От първата страница книгата започва да ни подготвя за този сблъсък.
Раздялата между Дарт Вейдър и неговият чирак като, че започва в момента, в който Вейдър пронизва Гален в гръб, когато Императора научава за измяната му. Ако Звездоубиеца и Дарт Вейдър бяха нападнали Императора, имаха ли някакъв шанс за краен успех.
Не, аз смятам, че Императора внимателно е избрал своя чирак. Колкото и да е умен и способен, Анакин/Вейдър винаги бива надигран от учителя си. Така, че ако Вейдър планира нещо, подозирам, че Дарт Сидиъс би го предвидил и спрял своевременно. Наистина скритата карта би могъл да бъде Звездоубиеца, тъй като кой (освен може би Сидиъс) би очаквал да е толкова силен. Така, че може би той би могъл да убие Императора и да вземе трона, но Вейдър не. Това поне е моето мнение.
Ако все пак те бяха успяли, мислите ли, че пак биха приключили в дуел един срещу друг?
Със сигурност. Както каза Шаак Ти, Ситите винаги се предават един друг. Може би за известно време биха работили заедно, както Дарт Вейдър и Дарт Сидиъс, ала накрая конфликта щеше да се появи.
Сега ние знаем как е създаден Бунтовническия Съюз, в началото като капан, заложен от Императора, ала и с действието на върховна саможертва на Гален. Смятате ли, че той е вдъхновил Дарт Вейдър за това, което стана в „Завръщането на Джедаите”?
Мисля, че определено му е послужил за пример. Този Вейдър, който познаваме от епизоди 4-6 почти бе победен от своя собствен чирак, който обаче се пожертва, за да спаси другите. Щом един Сит може да го направи, защо не и някой друг?
Какво би станало с Галактиката, ако Звездоубиеца бе заменил Вейдър като чирак на Палпатин?
Това е интересен въпрос, но ми е трудно да ти отговоря. Звездоубиеца в началото на “The Force Unleashed” започва един живот на убийства и жестокости. Ако той не бе срещнал Juno или Kota, може би щеше да продължи да пропада по пътя на един немислим ужас. Но той не би могъл да прекара целия си живот изолиран от доброто в други хора, така, че рано или късно би се върнал в светлината. Точно както Дарт Вейдър. Тъмните времена наистина са много мрачни, но винаги има светлина в края на тунела.
“The Force Unleashed” е история за Тъмната Страна на Силата, трагедия, но също така и една изтория на покаянието. Смятате ли, че това е в сърцето на „Междузвездни Войни” и като писател обичате ли такива истории?
Да, определено това е сърцето на „Междузвездни Войни”. Това са тези тъмни истории в които героите стават зли, любимите им хора загиват, но после намират нова обич, отчаянието се превръща в надежда, а цикълът започва отначало. „Междузвездни Войни” най-добре показва как живота постоянно тече и се променя и аз много обичам да пиша такива истории. Когато героите са сиви, а не черни или бели, писането става много по-интересно.
Кой ви е любимият момент от книгата?
Хмм. Когато Звездоубиеца събаря Звездния Разрушител – това ще да е. Когато се дуелира с Ядрото. Когато се събужда след кома и спасява Juno. Когато убива Бичия Ранкор… има доста сцени, между които мога да избирам 🙂
Играл ли сте играта? Какво ви е мнението за нея?
Семейството ми (на което е посветена тази книга) и аз играхме заедно на версията за PlayStation 3 и беше много забавно. Някои от нивата са разработени тук, в моя роден град, във филиала на Krome в Аделаида. Беше невероятно да наблюдаваш как тя се сглобява парче по парче и беше страхотно, че много австралийци бяха въвлечени в тази важна история.
Бихте ли искали да видите филм по “The Force Unleashed’?
Да! Мисля си, че го заслужава. Историята е така визуална и вдъхновяваща. Бих искал да видя сцената със Звездния Разрушител на голям екран.
Можем ли да очакваме продължение за оцелелите герои от книгата?
Надявам се да има такова, ала още няма взето решение. Това зависи какво искат да правят с тях от LucasArts. Романите трябва все пак да се съобразят и с евентуално продължение на видеоиграта. Но има много хора, които чакат да видят какво ще стане – включително и аз.
Кажете нещо за довиждане на българските фенове!
Благодаря ви за това, че сте фенове на „Междузвездни Войни” и сте харесали “The Force Unleashed”. Мога да живея в една далечна страна на много, много мили от вас, но ние сме обединени в любовта си към тези истории.
Нека Силата бъде с вас!

Интервюто взе Александър Драганов

Photobucket

Оставете отговор