Холи Блек

Холи Блек

Холи Блек е една от водещите писателки на детско фентъзи днес. Тя е родена в стара Викторианска къща в Ню Джърси. Докато Холи била малка майка и (художничка и създателка на кукли) подхранвала живото и въображение с истории за призраци и феи, които оказали голямо влияние върху бъдещата и писателска кариера, но и помогнали и да развие страх от тъмното. Независимо от това блек имала щастливо детство, в което със сестра си Хайди се правели на вещици и гледали плъхове.
Тийнейджърските години на бъдещата авторка минали под знака на пънк рока, момчетата и – което се оказва съдбоносно – ролевите игри Dungeons & Dragons. В тези години Холи и развила вредния навик да чете книги до 3ч. сутринта. Тогава Холи пишела много стихове и една, по думите и ужасна книга – “Рицарите на Сребърното Слънце”.
След като завършила образование Блек започнала работа в Ню Йорк в списание за ролеви игри, където се запознава и с брилянтния художник Тони ди Терлизи, който по-късно ще илюстрира фантазиите и. По това време Блек започва да пише “Tithe: a Modern Faerie Tale”. Книгата излиза на пазара през октомври 2002 година и постига шеметен успех, печелейки фенове и влизайки в редица престижни класации. Големия успех обаче тепърва предстои. През 2003 Блек започва с Тони ди Терлизи вълшебните “Хроники на Спайдъруик”. Възхвалявани от критиците и обикнати от феновете, книжките се превръщат в огромен хит, преведен на 27 езика! Това изкуши “Парамаунт” да купят правата им да подготвят филм, който се очаква през 2006 година.
Днес Холи живее заедно със съпруга си Тео Блек, художник, с който се обичат още от училище и колекционира сборници с приказки и странни шапки.

Оставете отговор