Тери Брукс

Тери Брукс

Един от най-известните фентъзи-автори на всички времена е американеца Терънс Дийн Брукс. Той е роден през 1944 година. Завършва висше образование – Право и дълги години го практикува.
Независимо от това, с писане се занимава от съвсем млад, вдъхновен от “Властелинът на Пръстените”. Първата му книга се казва “Мечът на Шанара” и представлява епично фентъзи от най-висока класа. При все това, издателство ДАУ отхвърля ръкописа и Брукс се насочва към “Дел Рей”. Книгата не само бива одобрена, но и получава сладка похвала от самия шеф Лестър дел Рей. Той казва – “Това е най-доброто фентъзи от Толкин насам!”
След издаването на романа през 1977 година, класациите за бестселъри потвърждават впечатленията на дел Рей. “Мечът на Шанара” става първата художествена творба, която пробива в листата на “Ню Йорк Таймс”и то на първо място. Продължението е неизбежно и след няколко години на пазара се появяват и “Камъните на Елфите”, и “Молитвената Песен”, с които оригиналната трилогия завършва. Не и приключенията в света обаче, тъй като Брукс пише книги за “Шанара” и до ден днешен.
Той обаче има и други произведения. Сред тях е забавната поредица “Магическо Кралство на Отвъдната Земя”, в която се разказва за приключенията на един чикагски адвокат, купил си вълшебен свят. На другия полюс е мрачната история “A Word and a Void”, където хитри и невидими за обикновените хора демони планират техния крах. Освен това автора е написал и две новелизации по филми – “Хук” и “Епизод 1”.
И като творческо дълголетие, и като продажби, и като майсторство Тери Брукс е на едно от първите места сред фентъзи-авторите. Трудно може да се открие другаде такъв ярък, майсторски стил, такива интригуващи сюжети, запомнящи се образи и – което е още по-впечатляващо – оригиналност във всеки един от трите големи свята на автора. Затова е оптимистичен факта, че Брукс няма никакво намерение да се отказва, а продължава да пише нови и вълнуващи книги за своите легиони фенове. А ако слухът, че той е в плановете на родното издателство “ИнфоДар” се окажат верни – толкова по-добре.

 

Библиография:

The Shannara Series:

Shannara:
1 “The Sword of Shannara”
2 “The Elfstones of Shannara”
3 “The Wishsong of Shannara”
4 (prequel) “The First King of Shannara”

Heritage of Shannara:
1 “The Scions of Shannara”
2 “The Druid of Shannara”
3 “The Elf Queen of Shannara”
4 “The Talismans of Shannara”

Voyage of the Jerle Shannara:
1 “Isle Witch”
2 “Anthrax”
3 “Morgawr”

High Druid of Shannara:
1 “Jarka Ruus”
2 “Tanequli” (Fall 2004)
3 Title Not Yet Available (Fall 2005)

The World of Shannara (with Teresa Paterson)

The Magic Kingdom of Landover

1 “Magic Kingdom For Sale – Sold!”
2 “The Black Unicorn”
3 “Wizard at Large”
4 “The Tangle Box”
5 “Withches’ Brew”
6 Title Not Yet Available (2006)

A Word and a Void

1 “Running with the Demon”
2 “A Knight of the Word”
3 “Angel Fire East”
4 Title Not Yet Available (2007)
5 Title Not Yet Available (2008)

Hook

Episode I: The Phantom Menace

Оставете отговор