Кои са най-продаваните автори на фентъзи, фантастика и хорър?

harry book 7
Продажбите не винаги отговарят на качеството, но все пак въпросът кои са най-продаваните автори на фентъзи, фантастика и хорър отдавна вълнува феновете. Причина за това е както чисто човешкото желание да видиш любимеца си да се справя добре, така и любопиството от това доколко обосновани са надписите “Бестселъров автор на Ню Йорк Таймс” или “Световен бестселър” по кориците. За щастие блогът на Wertzone се е погрижил да изготви статистика, която е обновена за последно март миналата година и представя една интересна картина, с уговорката, че тя е непълна, тъй като някои автори не споделят броя на продажбите си.
Едва ли ще бъде изненадани, ако видите, че на първо място продължава да бъде Дж.К. Роулинг. Книгите за “Хари Потър” продължават да се продават изключително добре и вече са стигнали общия тираж от 450 млн. бройки, което позволява на Роулинг да има комфортен аванс начело. С излизането на осма книга лятото на тази година и нов филм през ноември е вероятно интересът към Хари отново да се покачи и Роулинг скоро да мине бариерата от половин милиард продадени бройки, което ще я доближи до най-продаваните книги на всички времена, а именно свещени религиозни текстове.
Кралят на ужасите Стивън Кинг е на втора позиция с продадени 350 млн. бройки. Само поредицата за Тъмната кула е продала 30 млн, а авторът има и много други успешни заглавия като “То”, “Сиянието”, “Мъглата” и т.н. Все пак бих отбелязал, че от доста години Краля няма такъв хит, който да предизвика фурор като първите му книги, но според мен това е цялостно проблем на хоръра, който не е така силен както някога.
Професор Дж.Р.Р. Толкин заема третата позиция с 300 млн. бройки, продадени основно от фентъзи легендите “Хобит” и “Властелинът на пръстените”. Според съставителите на списъка, тези цифри са много консервативни и е възможно Толкин да заема второто място в списъка, особено след успеха на филмите за “Хобит” на Питър Джаксън.
Четвъртата позиция с 250 млн. продадени копия е на Стефани Майър, авторката на “Здрач”. Въпреки множеството критики по нейн адрес, Майър изведе вампирите до невиждана популярност и е постигнала това количество само за десет години, което е повече от впечатляващо. Остава обаче под въпрос дали “Здрач” ще продължи да се продава така добре, тъй като ми се струва, че манията утихна, а последната книга, която обърна пола на главните герои не привлече голям интерес.
Дийн Кунц, който се води конкурент на Стивън Кинг в хорър жанра, но е известен с по-консервативните ценности в своите книги, е продал 200 млн. бройки от хитовете си, сред които класически заглавия като “Вуду” и “Древният враг”. Толкова има и създателят на “Джурасик Парк” Майкъл Крайтън. Тези двамата обаче имат и много книги извън фантастичния жанр, тъй че постиженията им стоят с уговорка в класацията.
Ан Райс, създателката на вампира Лестат, заема позиция зад Майър с продадени 136 млн. бройки от книгите си и все пак мнозина биха я сметнали за по-добрия автор. Професор К.С. Луис, приятел на Толкин и автор на “Хрониките на Нарния” е продал над 120 млн бройки от книгите си, с което потвърждава, че класиката си е класика. С по около сто милиона продадени бройки са Едгар Бъроуз, създател на Тарзан, сър Артър Кларк, автор на “Среща с Рама” и “Една одисея в космоса”, както и Сюзан Колинс, написала поредицата “Игрите на глада”. За мен огромна изненада е присъствието на Андре Нортън високо в класацията – тя има 90 млн. продадени бройки от многобройните си книги в жанровете фентъзи и фантастика, като у нас като че ли последния й голям хит излезе през 2003-та година /”Проклятието на елфите”, написана в съавторство с Мерседес Лаки/.
Сър Тери Пратчет, разсмивал читателите по цял свят с книгите за Света на Диска, има продажби от 85 млн. бройки, с 80 е създателят на “Колелото на времето” Робърт Джордан. Джордж Р.Р. Мартин, автор на книгите за “Песен за огън и лед”, има 58 млн продадени бройки, като продажбите му стигат стратосферата след излизането на сериала “Игра на тронове”. Майсторът на бруталния сплатър Джеймс Хърбърт, който напоследък често ревюираме в “Цитаделата”, е с продажби от 54 млн. продадени бройки и на позиция пред Тери Брукс. Авторът на книгите за “Шанара” е продал 50 млн. копия от произведенията си, но тепърва се очаква бум в продажбите заради сериала на MTV. Нийл Геймън е резултат от 40 млн. продадени бройки, а поне толкова има и любимеца в сайта Рик Риърдън, автор на книгите за Пърси Джаксън, тъй като данните му са само от Щатите. Колежката му Касандра Клеър е продала 35 млн. бройки от книгите си за Ловците на сенки, като от нея също може да се очаква бум заради сериала. По 30 млн. продадени бройки имат полския писател Станислав Лем, Р.А. Салваторе, автор на книгите за Дризт в света на Forgotten Realms, класическият автор на научнофантастични романи Робърт Хайнлайн. Авторът на “Дюн” Франк Хърбърт има продажби от 27 млн, с по 25 за бащата на антиутопията Джордж Оруел и авторът на фентъзи бестселъри Тери Гудкайнд. С продажби от около 20 млн са дуото на Маргарет Вайс и Трейси Хикман /”Хроники на драконовото копие”/ и Реймънд Фийст /”Сага за войната на разлома”/, 18 млн са продали Дейвид и Лий Едингс, любими автори в “Цитаделата” от първите години, когато правехме сайта. 15 млн бройки е резултатът на Брандън Сандърсън, толкова имат още Филип Пулман, който се позиционира като анти-К.С. Луис на книжния пазар, както и Тимъти Зан, най-успешният автор на “Междузвездни войни”. Робърт Хауърд, създател на Конан Варварина, е продал 10 млн. копия от книгите си, но реалната бройка е много по-висока, тъй като първоначално заглавията му са излизали в списанията. Най-успешният автор в света на Warhammer е Дан Абнет с 3 млн копия, а геният Саймън Р. Грийн има 2.7 млн.
В класацията има още много писатели, но някои класически имена като Филип Дик и Х.Ф. Лъвкрафт отсъстват, тъй като няма надеждни източници за продажбите им. Като цяло коментарите на публиката показват, че участието в класации за бестселъри не е индикация за качество и аз съм склонен да се съглася, тъй като сред любимците ми има и автори на предни позиции в класациите, както и такива, които са споменати към края. Целият списък може да видите ТУК!

5 коментара за Кои са най-продаваните автори на фентъзи, фантастика и хорър?

 • Джак Куиръл Балол  :

  Не че нещо, но аз съм писател, чел съм много и то най-вече хорър. Първоначало четях Кинг, но след като разбрах, че той не струва започнах да чета далеч по-добрия Дийн Кунц, чийто продадени копия изглежда малко сте поумалили. Неговите продаде бройки до момента надвишават 500 милиона, което го прави един от най-продавните авотри. Просто човк трябва да се зачете на корицата на някоя нова негова книга.

  • Alexander  :

   за мен и Кинг, и Кунц са добри автори, но като за американци. Британците Джеймс Хърбърт и Греъм Мастертън са над тях, много по-екстремни и луди… поради което и далеч по-непознати. Но все пак император Лъвкрафт е най-добър… американец, но англофил 😛

  • The God Of Tears  :

   Работата е там, че Кунц не пише хорър… Освен “Вуду”, “Древния враг” и още две-три неща, Кунц пише просто трилъри, често с научнофантастичен елемент. За разлика от Кинг обаче, Кунц има далеч повече слаби книги… но пък той е и по-плодовития автор от двамата. Честно казано, като хорър фен, за мен Кунц винаги ще е някъде на четвърто или на пето място, далеч след Кинг (първо), Клайв Бъркър (второ), Греъм Мастертън (трето), Джон Конъли (чевърто). Проблемът с Кунц е, освен постоянното дразнещо присъствие на куче във всяка негова книга, и в голяма степен идеализираните герои (следователно – твърде отрицателни злодеи), дори когато притежават някакъв външен недъг. Освен това той си пада и по поучаването тук-там. И въпреки всичко Древния враг и Зимна луна винаги са ми били в личната класация за качествени, легендарни хоръри (или просто научнофантастични трилъри).

 • nozo  :

  просто не мога да повярвам че Сандърсън има толкова малко бройки, все пак последните 3 книги на Кололото са отчасти негови, а те продадоха доооста което личи и от продажбите на Джордан

  • Alexander  :

   както отбелязват авторите на класацията, вероятно за Сандърсън просто не са актуализирани официалните данни.

Оставете отговор